Volgende session: Jordy's Keuken inspiratielunch 2024

Whisky bij het eten

2 min ■ Blog ■ 30 mei 2016

Whisky bij het eten

Food pairing met whisky is in Nederland nog niet zo ingeburgerd als food pairing met wijn of bier. Maar het is wel net even chiquer: zo’n mooi glas goede whisky gecombineerd met de juiste hapjes. De Parel van Zuilen aan de Utrechtse Vecht serveert precies dat. Met zo’n 140 whisky’s op de plank weten zij als geen ander wat bij wat past.

Net als met wijnen kun je bij food pairing met whisky twee kanten op. Of je combineert vergelijkbare smaken, of je zoekt juist het contrast. Dat laatste levert natuurlijk de spannendste combinaties op. Denk aan een rokerige whisky met bittere chocolade of een fruitige bij gerookte eendenborst of gezoute hammen. Een zachte blended malt whisky gaat goed samen met oude kaas, vanwege het contrast tussen het zachte moutige van de whisky en het scherpe pittige van de kaas.

Drie whisky’s en hun perfecte food match

1. Auchentoshan Three Wood

Proef om te beginnen eens de Auchentoshan Three Wood met donkere chocolade. Deze malt whisky rijpt op drie vaten en krijgt daardoor een wat noot- of houtachtige smaak. Donkere chocolade is bitter genoeg om een mooi tegenwicht bij die smaken te kunnen bieden.

2. The Balvenie DoubleWood

Voor de zoetekauwen is er de The Balvenie DoubleWood. Deze whisky rijpt op twee vaten: een van Amerikaans eikenhout en een Europees cherryvat. Deze rijping geeft de whisky een zachte, fruitige en volle smaak. Pair ‘m daarom met fudge van karamel om die smaken te versterken.

3. Talisker

Talisker whisky staat bekend om zijn krachtige, rokerige smaak. Dit maakt dat deze goed past bij pittige kazen, zoals bijvoorbeeld de Schotse Shropshire. Een zeer geliefde pairing bij de gasten van de Parel van Zuilen.


Dit artikel is afkomstig uit de Appetizer Winter 2015. Meer lezen? Bekijk het magazine.


Anne van Vlaenderen
Anne van Vlaenderen

Foodyard redactie

Auchentoshan Whisky threewood 43%, fles 70 cl 

Auchentoshan Whisky threewood 43%, fles 70 cl 

Bekijk product
The Balvenie Whisky 12 years double wood 40%, fles 70 cl 

The Balvenie Whisky 12 years double wood 40%, fles 70 cl 

Bekijk product

Meer talks voor jou

Word lid van de community

Connect met like-minded mensen, krijg antwoord op vragen en deel jouw ervaringen. Neem snel een kijkje en join the tribe.

Account aanmaken