Volgende session: Jordy's Keuken inspiratielunch 2024

Cocktail pairing met Pieter-Jan de Peuter van cocktailbar Mr. Smith​

3 min ■ Blog ■ 24 juli 2018

Cocktail pairing met Pieter-Jan de Peuter van cocktailbar Mr. Smith​

Pieter-Jan de Peuter, mede-eigenaar van speakeasy cocktailbar Mr. Smith in Maastricht, is een groot liefhebber van de aperitivo. Maak kennis met zijn lekkerste recepten voor cocktail food pairing, die maar weinig tijd en handling kosten.

Mr. Smith zit in de oude gewelven onder de wijk Wyck. Het begrip speak easy bar stamt uit de tijd van de Amerikaanse drooglegging, in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Omdat alcohol toen verboden was, werden er stiekem ‘fluisterbars’ opgericht, op geheime plekken en achter gesloten deuren. Ook Mr. Smith is aan de voorkant nauwelijks zichtbaar. Wie op de bel drukt, wordt binnengelaten en daalt af in een intieme wereld van bruinleren chesterfieldbanken, fluwelen poefjes en een bar met gave spiegel en uitgebreid drankenkabinet.

Bites met beleving

Bartender en mede-eigenaar Pieter-Jan de Peuter shaket hier de lekkerste cocktails, zowel klassiekers als signature cocktails. Volgens hem is de combinatie cocktail-appetizer een match made in heaven. “Kleine hapjes of bites geven extra beleving”, vertelt Pieter-Jan. “In Italië is de aperitivo een vast onderdeel van het uitgaansleven. Die is bedoeld om de eetlust op te wekken en bestaat uit een cocktail met wat hapjes erbij.”

3x cocktail pairing recepten

Op ons verzoek maakt Pieter-Jan drie cocktail food pairings. Het bereiden van de appetizers kost hem weinig moeite. In twee gevallen is dat een kwestie van frituren en de Crispy Foams worden zelfs kant-en-klaar geserveerd. Inclusief het non-food ziet elke pairing er even appetijtelijk uit, als een uitnodiging aan de gast om hun foto’s toch vooral te delen op social media.


1. Bloody Mary & Egg Pintxo  

De Egg Pintxo is een appetizer van eigeel met spek in een krokant aardappelvel. In Spanje werd de Egg Pintxo bekroond tot een van de allerbeste tapas. Pieter-Jan kiest vanwege de hartige smaak voor een pairing met Bloody Mary. “Deze cocktail is vrij makkelijk te maken, bijvoorbeeld met Big Tom Spiced Tomato Juice, tabasco en gebrande rozemarijn. De Bloody Mary staat ook wel bekend als brunch- en anti-kater-cocktail en gaat daarom goed samen met deze tapa van ei en spek.”

Bestel de Egg Pintxo »


2. Time to Travel & Croquetas de Jamón Ibérico

De Time to Travel cocktail van Mr. Smith is een variant op de gin-tonic; van gin, tonic, grapefruit, basilicum, limoensap en vlierbloesemlikeur. Het is een van de zonnigste cocktails op de kaart, ideaal voor op het terras. Pieter-Jan: “Zeg je terras, dan zeg je ook kroketjes van Spaanse Iberico-ham. Dit is echt een tapa voor buiten, om lekker van te genieten in de zon.”

Bestel de Croquetas de Jamón Ibérico »


3. Lychee Passion & Crispy Foam Lychee/Passion

Mr. Smith schenkt een alcoholvrije cocktail op basis van lycheesap, cranberrysap, rozen- en frambozensiroop en limoensap. Pieter-Jan: “Deze frisse en zoetzure cocktail met lycheesap sluit goed aan bij de luchtige crispy foams met lychee- en passievruchtsmaak, een appetizer die is ontwikkeld door de Spaanse topchef Albert Adrià. Tip: voeg wodka of gin toe voor een alcoholische Lychee Passion cocktail.”

Bestel de Crispy Foam Lychee/Passion »

Bekijk nog meer ingrediënten voor spectaculaire cocktails en cocktail garnituur in de Bidfood webshop » 


Rianne van Vulpen
Rianne van Vulpen

Redacteur Foodyard

Meer talks voor jou

Topics in de community

Word lid van de community

Connect met like-minded mensen, krijg antwoord op vragen en deel jouw ervaringen. Neem snel een kijkje en join the tribe.

Account aanmaken