Eindelijk! Een spirit voor niet-drinkers

Eindelijk! Een spirit voor niet-drinkers

Geplaatst op 4 december 2017

Seedlip is een non-alcoholische spirit die furore maakt in bars over de hele wereld. Uitvinder Ben Branson zocht een waardig alternatief voor de geijkte alcoholische dranken. Hij vond een destillaat dat zich prima laat mixen met tonic, kombucha en meer.

Spirit zonder alcohol

We ontmoeten de uitvinder van 's werelds eerste non-alcoholische spirit, Ben Branson, in The American Bar van The Savoy Hotel in Londen. In 2016 werd deze bar gekozen tot Beste Bar van Europa. Tegenwoordig schenken ze hier cocktails op basis van Seedlip, met soda of vruchtensap. Net als in een paar dozijn sterrenrestaurants en andere topbars in Europa.

“We hebben het tij mee”, legt Ben uit. “Er wordt minder alcohol gedronken dan vroeger. Veel mensen eten en drinken gezonder en staan open voor non-alcoholische én suikervrije varianten. Tegelijkertijd willen ze wel de beleving van een avondje uit, met bijvoorbeeld een cocktail. In Londen is het heel normaal om ook doordeweeks een bar te bezoeken. Dan is het niet handig om door te zakken, maar met een cocktail op basis van Seedlip hoeft dat ook niet.”

De mooiste cocktails

Tegenwoordig produceert Seedlip dertigduizend flessen per keer (eens in de zes weken). De naam van het merk verwijst naar een schoudermand die boeren gebruik(t)en voor het zaaien van het land. Seedlip is er in twee varianten: Spice 94 (op basis van Piment Jamaican, eikenhout en citrusschil) en Garden 108 (doperwtpeulen, tijm, munt, rozemarijn, hop en hooi). Veel media noemen Seedlip een gin zonder alcohol, maar volgens Ben is dat niet juist. “Seedlip smaakt een beetje als gin en biedt met tonic dezelfde beleving als gin-tonic, maar het ís geen gin. Het is een spirit on its own, zonder alcohol. Die kun je ook goed mixen met bijvoorbeeld kombucha, appelsap of citroensap. Of als lichte, suikervrije basis bij een alcoholische cider of fruitlikeur.”

De kunst van het destilleren

Het verhaal van Seedlip is het verhaal van een obsessie. Toen Ben tijdens een avondje uit kennismaakte met het beperkte non-alcoholische aanbod van een gerespecteerd restaurant (“Veel bars komen niet verder dan frisdrank, soda en vruchtensap”), nam hij het heft in eigen handen. Hij ging op zoek naar kruiden en planten om thuis te verbouwen en stuitte online op het bestaan van The Art of Distillation, een boek uit de 17-eeuw.

Pure extracten

Toen Ben ook nog een koperen destilleerketel op de kop tikte, begon hij te experimenteren. “Destilleren is het scheiden van stoffen, zodat je hele pure extracten overhoudt”, legt hij uit. “Een extract van, in ons geval, kruiden als groene kardemom, rozemarijn, tijm en wilde bessen. Of van eikenschors en grapefruitschil. Die extracten ondergaan daarna een proces van filteren, weken en mengen. Omdat er niets gefermenteerd wordt, krijg je ook geen alcohol.” Dit hele proces is moeilijker dan het lijkt. Het kostte Ben twee jaar voordat hij tevreden was met zijn destillaat. Vervolgens ging hij langs de beste bartenders, waaronder die van The Savoy. “Sommigen haalden hun neus op voor een spirit zonder alcohol”, zegt hij nu. “Maar de meesten reageerden heel enthousiast.

Een enkeling gaf feedback, waarmee ik dan weer aan de slag ging. Uiteindelijk kon ik een eerste partij van duizend flessen produceren. Binnen drie weken was ik ze kwijt. Met mijn tweede batch ging het al iets sneller en de derde partij raakte ik binnen een half uurtje kwijt.”

Bekijk de spirits van Seedlip in de webshop »

Cocktail

Deze blogs vind je misschien ook interessant