Volgende session: Jordy's Keuken inspiratielunch 2024

Feestelijke bubbels: cava vs. prosecco

2 min ■ Blog ■ 14 december 2015

Feestelijke bubbels: cava vs. prosecco

Wanneer men in de horeca een voordelig alternatief voor champagne serveert dan is dat vaak een prosecco. Toch gaan we jou ervan overtuigen dat je dit jaar zeker ook een cava aan zou moeten bieden. Dirk Vanhorenbeeck – drievoudig vinoloog van het jaar en onze wijn specialist – vertelt waarom we daar zo stellig in zijn.

Cava

Laten we eerst duidelijkheid scheppen, wat is nou wat? “Champagne mag alleen zo heten als het uit de gelijknamige Franse streek komt. De tweede gisting (het proces waardoor de bubbels ontstaan) geschiedt na botteling, in de fles. Hoe langer dit proces, hoe fijner de bubbel”, legt Dirk uit.

“Cava is afkomstig uit Spanje en wordt volgens dezelfde methode geproduceerd als champagne: de ‘méthode traditionelle’. Het verschil tussen cava en champagne zit ‘m vooral in de prijs van de gebruikte druivensoort en een kortere duur van de rijping op gist. Dit maakt cava voordeliger in prijs, hoewel het de kwaliteit van champagne toch dicht nadert.”

Prosecco

Prosecco daarentegen wordt volgens een andere methode gemaakt: het Charmat proces. Dirk: “Bij dit proces vindt de tweede gisting plaats in een grote tank, waarna de prosecco gebotteld wordt. Deze methode is een stuk sneller en maakt prosecco nog voordeliger dan cava, maar je proeft het verschil wel degelijk. Zoek je een prosecco van betere kwaliteit, kies dan een spumante die zijn tweede gisting wel op fles heeft ondergaan.”

Extra feestelijk

Conclusie: gasten met een beperkt budget verwen je tijdens de feestdagen door een cava aan te bieden als alternatief voor een prijzige fles champagne. Serveer ‘m extra feestelijk als aperitief met een kleine amuse. Keuzestress? Geen paniek. Dirk licht hieronder zijn favoriete cava’s uit. En om de gast die toch prosecco blieft tevreden te stellen tipt Dirk ook twee heerlijke prosecco's. Vrolijk kerstfeest, proost!


Anne van Vlaenderen
Anne van Vlaenderen

Foodyard redactie

Cava Brut biologisch 75 cl per fles, doos 6 flessen 

Cava Brut biologisch 75 cl per fles, doos 6 flessen 

Bekijk product

Meer talks voor jou

Topics in de community

Word lid van de community

Connect met like-minded mensen, krijg antwoord op vragen en deel jouw ervaringen. Neem snel een kijkje en join the tribe.

Account aanmaken