Horecava vondst: ijskoude koffie

Horecava vondst: ijskoude koffie

Geplaatst op 9 januari 2017

Tijdens het Amsterdam Coffee Festival van vorig jaar werd het al voorspeld: slow coffee en cold drip coffee zijn in populariteit hard gestegen. Langzaam koffie zetten vergt natuurlijk wel wat geduld: zo duurt het zetten van een liter cold drip coffee al snel acht uur. Als jouw zaak niet enkel gericht is op koffie en het (uiterst langzaam) zetten daarvan, is Batavia Dutch Coffee een uitkomst. We spreken Robert Nijhof - een van de oprichters van het bedrijf - tijdens de Horecava.

Wel lusten, geen lasten

“Onze koffie wordt gemaakt volgens de zogenaamde cold drip methode. Druppelsgewijs laten we ijswater over versgemalen koffie lopen. Dit trage proces zorgt ervoor dat ook de meest subtiele aroma’s behouden blijven,” vertelt Robert. “De koffie wordt vervolgens gebotteld, zodat jij het zo kan uitschenken. Hierdoor ervaart de horecaondernemer alleen de voordelen van cold drip coffee. Er is keuze uit koffie van Ethiopische Yirgacheffe bonen, Ethiopische Limu bonen en Colombiaanse Huila bonen. Van karamel met citrus tot aan donkere chocolade met druiven, elke soort zorgt voor een eigen explosieve smaakbeleving.”

Warm, koud en in het dessert

“Je kunt onze Dutch Coffee het beste in een whisky tumbler of wijnglas serveren,” vertelt Robert verder. “Schenk 60 milliliter op veel ijs en drink de koffie met kleine slokjes. Adviseer je gast om de koffie op de tong warm te laten worden, dan komen de aroma's langzaam vrij. Naast puur op ijs kan je de koffie ook warm serveren, of inzetten als ingrediënt in cocktails of desserts.”

Complimenteuze combi

Coffee Café Anne&Max maakt op creatieve wijze gebruik van de aroma’s in de Dutch Coffees. Zo serveren zij huisgemaakte taarten bij deze koude drank. Wobbe van Zoelen, eigenaar van Anne&Max vertelt: “In onze taarten met kaneel, pruimen of chocolade zitten diepe tonen die goed combineren met de frisse, zoetzure aroma’s in de Batavia Dutch Coffee. Onze gasten moesten in het begin even wennen, maar worden steeds enthousiaster over deze pure vorm van koffie.”

Zelf mixen

De Dutch Coffee leent zich ook goed als basis voor een cocktail. Zo is er de Tonic Espresso: overgewaaid uit Australië, Nieuw-Zeeland en Amerika en nu ook trending in Nederland bij Anne&Max. Je maakt ‘m door tonic, cold drip coffee en ijsklontjes te mixen. Serveer in een groot glas en top af met een schijfje citroen. Of brouw een Limu & Chocolate van 1 deel chocolademelk, 1 deel Limu Coffee en ½ deel Licor 43. Garneer met een kaneelstokje.


Bekijk de producten van Batavia Dutch Coffee in de webshop »

Cocktail

Deze blogs vind je misschien ook interessant