Volgende session: Foodyard Market 2024

Thee trends 2016

2 min ■ Blog ■ 17 juni 2016

Thee trends 2016

Thee heeft de tand des tijds wonderbaarlijk goed doorstaan. De warme drank bestaat al eeuwen, maar er is niets ouderwets aan. Misschien wel omdat thee haar bestaansrecht steeds weer ontleent aan nieuwe trends en ontwikkelingen. We zetten die van 2016 op een rij.

Temperatuur

Barista’s weten al langer dat de temperatuur van het water invloed heeft op de smaak van koffie. Bij thee is het niet anders, en daarom krijgt temperatuur steeds meer aandacht. Zo hoort een groene thee gezet te worden op 80 ºC om een bittere smaak te voorkomen.

Foodpairing

De gewoonte om thee te combineren met maaltijden komt uit Azië overwaaien naar Europa. Theesommelier Robert Schinkel vertelde ons al eerder dat thee vet afbreekt: gunstig voor de vertering. Dit maakt dat thee heel goed bij allerlei (hartige) gerechten gedronken kan worden. Als alternatief voor wijn kan een witte thee een witte wijn vervangen, terwijl zwarte thee een goede vervanger is van rode wijn.

Kwaliteit

De consument kijkt kritisch naar wat er op zijn bord of in zijn glas beland. Kwaliteit en authenticiteit gaan boven kwantiteit en dat zien we terug in nieuwe theemerken. Het Britse Newby Teas is een goed voorbeeld: slechts vijf procent van de theebladeren die wereldwijd worden geplukt komen bij hen door de keuring.

Thee mock- en cocktails

Mocktails en cocktails op basis van thee of met een drupje theelikeur zijn populair deze zomer. Ook home made iced tea is een graag gezien drankje.

Chai

Chai is een thee uit India die in Nederland snel terrein wint. Elke regio kent zo zijn eigen recept, maar in de basis bestaat chai meestal uit zwarte thee met verwarmende spices als kaneel, kardemom, gember, steranijs, nootmuskaat, saffraan en venkel. Hieraan wordt vaak melk toegevoegd zodat een heerlijk verwarmende drank ontstaat.

Matcha

Net nu we dachten dat groene thee niet populairder kon worden, wint deze nog meer terrein in de vorm van matcha: een groene thee uit Japan die op een bijzondere manier gezet wordt. De groene theeblaadjes worden gestoomd, gedroogd en in een stenen vijzel tot een poeder vermalen. Dit poeder wordt vermengd met heet water en opgeklopt met een speciaal daarvoor bestemde bamboe garde.

Zelf maken? Voeg 1 tot 2 gram matcha poeder toe aan een kopje heet water (80 ºC) en klop op tot er een schuimlaag op het mengsel ontstaat.


Als eerste op de hoogte van de nieuwste artikelen op De wereld van food? Schrijf u in voor de wekelijkse nieuwsbrief.


Anne van Vlaenderen
Anne van Vlaenderen

Foodyard redactie

Groene thee fairtrade biologisch 2 gr per zakje, doosje 25 zakjes 

Groene thee fairtrade biologisch 2 gr per zakje, doosje 25 zakjes 

Bekijk product
Matcha latte poeder, doosje 250 gr 

Matcha latte poeder, doosje 250 gr 

Bekijk product

Meer talks voor jou

Ontdek meer over

Word lid van de community

Connect met like-minded mensen, krijg antwoord op vragen en deel jouw ervaringen. Neem snel een kijkje en join the tribe.

Account aanmaken