Volgende session: Jordy's Keuken inspiratielunch 2024

Thee + zoet = iets dat niet meer moet

1 min ■ Blog ■ 27 oktober 2015

Thee + zoet = iets dat niet meer moet

Thee is zo oud als de wereld. Maar ouderwets? Zeker niet! Gooi voor je verder leest het traditionele beeld van thee met zoetigheid maar uit het raam. Theesommelier Robert Schinkel combineert thee met hartig!

Kaasfondue

Food pairing – gerecht en drank qua smaak mooi op elkaar afstemmen – kan ook met thee. En thee hoeft niet met zoet gecombineerd te worden. Kaas en ham smaken ook super met de juiste thee. ‘’Thee heeft de eigenschap dat het vet afbreekt”, legt Robert uit. “Daarom wordt een kaasfondue traditiegetrouw met thee geserveerd. De vetten in de kaas worden als het ware opgelost, waardoor je niet snel verzadigd raakt.”



Sensationele smaakervaring

Robert serveert een Bastiaanse blauwe koemelkkaas bij een op kaneelhout gerookte Ceylon Souchong thee. Robert: “De thee zorgt ervoor dat de kaas langzaam wegsmelt in de mond. Tegelijkertijd wordt het filmende effect van de kaas versterkt door de warmte van de thee en combineert de rokerigheid van de Ceylon heel mooi met de blauwader. Alles bij elkaar geeft dat een sensationele smaakervaring.”

Hartige high tea

Ook de combinatie van Ceylon Souchong met Delice de Bourgogne – een triple crème kaas - en met Jamon Iberico Bellota ham is méér dan geslaagd. “Door thee met ham te combineren, krijgt de fruitigheid van de ham een enorme boost”, legt Robert uit. Het is wellicht even wennen, maar zeker het proberen waard als je jouw gasten een unieke smaakervaring wilt bieden. Staat de hartige high tea binnenkort ook op jouw kaart?


Anne van Vlaenderen
Anne van Vlaenderen

Foodyard redactie

Meer talks voor jou