Volgende session: Jordy's Keuken inspiratielunch 2024

Proosten op het Oosterscheldekreeft seizoen

2 min ■ Blog ■ 31 maart 2016

Proosten op het Oosterscheldekreeft seizoen

Het Oosterscheldekreeft seizoen opent traditioneel op de laatste donderdag van maart. Dus mogen we vandaag proosten op de eerste Oosterscheldekreeft die opgevist en geveild wordt. En bij een delicatesse als kreeft mag best een decadente wijn. Of nog beter, champagne! Wij dalen af naar de wijnkelder om de juiste flessen voor jou af te stoffen.

Elegant en complex

Verfijning en complexiteit. Dat zijn zonder twijfel de kernwoorden als je op zoek gaat naar wijnen om bij kreeft te schenken. Dit is de reden waarom champagne en andere wijnen van de chardonnay druif zo goed smaken bij kreeft. Een premium wijn zoals chablis premier cru is een klassieke, maar logische keuze. Pak je uit met champagne, kies dan een champagne brut, ofwel droge champagne.

Zwaar of fris

Bij de verschillende bereidingen van kreeft passen verschillende wijnen net even beter. Thermidor geserveerd wordt het smaakgehalte van de kreeft hoger. Hierbij is een zwaardere en rijpere chardonnay op zijn plaats, zoals een Sebastiani. Wanneer het vlees van de kreeft puur geserveerd wordt is de smaak wat frisser en kunnen ook wijnen worden ingezet die wat frisser zijn. Een goed voorbeeld is een verdejo of zelfs een rosé uit de Provence.

Geen rood

Hoewel de schalen van de kreeft (na het koken) prachtig rood kleuren is het niet verstandig rode wijn te serveren bij kreeft. Dit is te wijten aan de tannine die rode wijn bevat. Tannine zit in de schillen en pitten van druiven. Bij het maken van rode wijn wordt deze onttrokken en zo komt tannine in de wijn terecht. Het eiwitrijke vlees van de kreeft is geen match met tannine. Ook de eikenhouten vaten waarop veel wijnen rijpen voegen tannine toe, kijk daarom uit met eiken.


Anne van Vlaenderen
Anne van Vlaenderen

Foodyard redactie

Nosso Verdejo biologisch, fles 75 cl 

Nosso Verdejo biologisch, fles 75 cl 

Bekijk product

Meer talks voor jou

Topics in de community

Word lid van de community

Connect met like-minded mensen, krijg antwoord op vragen en deel jouw ervaringen. Neem snel een kijkje en join the tribe.

Account aanmaken