Volgende session: Foodyard Market 2024

4 bereidingstips voor wild

2 min ■ Blog ■ 5 oktober 2016

4 bereidingstips voor wild

Sudderen, op de barbecue of langzaam gegaard? Een bereiding kan een product maken of breken. Zo ook bij wild. Wat zijn de beste bereidingen voor wild? Een viertal tips.

  1. Sudderen in ganzenvet
    Door wild in ganzenvet te laten sudderen, wordt het vlees malser dan mals. Dit sudderen gebeurt op lage temperatuur in de oven (80-90 graden), gedurende drie tot vier uur. Schroei het vlees eerst kort aan en dompel ze vervolgens onder in het vet. Daarna is het tijd voor de oven. Behalve dat het vlees zo extra mals wordt, krijgt het ook een overheerlijke smaak mee. Maar pas op: de smaak van ganzenvet kan ook overheersend zijn. Laat het vlees daarom ná de oven even afdruipen op een rooster. Door het opgevangen vet af te koelen en in de koelkast te bewaren, kunt u het vaker dan één keer gebruiken.

  2. Subtiel met marinade
    Door het wild te marineren, voegt u extra smaak toe. Die gaat echter wel ten koste van de pure vleessmaak. Aan de andere kant maakt de marinade het vlees nog malser.

  3. Langzaam garen
    Langzaam garen is dé manier om vlees goed mals te krijgen. Bak het wild eerst in de pan en laat het daarna nog een tijdje verder garen in de oven op 60 tot 80 graden. Daarna is het verstandig om het vlees nog vijftien minuten te laten rusten. Dit kan bijvoorbeeld op een voorverwarmd bord (onder aluminiumfolie) of op 30 graden in de oven. Tijdens het rusten verdelen de sappen zich over het hele vleesstuk, waardoor het lekker mals wordt.

  4. Wild van de barbecue
    De meest geschikte stukken vlees van de barbecue zijn: hert, ree, wild zwijn en de biefstukken uit de achterbouten van deze wildsoorten. Maar ook de rugfilets van haas en konijn en de borstfilets van wilde eend, fazant, houtduif en gans zijn goed te bereiden op de barbecue. Schroei het vlees aan alle kanten dicht. Haal het vlees van het vuur en laat circa vijftien minuten rusten in aluminiumfolie. Serveer het wild met groenten - uiteraard van de barbecue - zoals aardpeer, pastinaak en wortelpeterselie.

Bekijk het volledige wild assortiment »


Vivian Bruinsma
Vivian Bruinsma
Foodyard redactie

Meer talks voor jou

Topics in de community