Volgende session: Jordy's Keuken inspiratielunch 2024

De vijfde smaak umami

1 min ■ Blog ■ 28 juli 2016

De vijfde smaak umami

Van shiitake tot Parmezaanse kaas: producten met umami zijn echte smaakbommen. Een gerecht dat naast zoet, zuur, bitter of zout ook umami bevat, heeft ontzettend veel diepgang.

Umami: intens en hartig

Umami is Japans voor 'heerlijke smaak' en staat bekend als de vijfde basissmaak. Het valt niet mee deze smaak te beschrijven. Sommigen spreken van hartig of filmend zout, anderen van diep, complex en intens. Wij houden het op: een intense smaak die tegen hartig aanzit. De smaak wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van glutamaat in het product. Welke producten dat zijn, lees je in het artikel: 33 x producten rijk aan umami

Een kwaliteitskwestie

Kenners zijn het erover eens: umami is vooral een kwestie van kwaliteit. Alleen de beste producten zijn intens genoeg om een natuurlijk umami-smaak te kunnen bieden. Het is dan ook de kunst om deze producten zo puur mogelijk te houden. Een aantal voorbeelden van producten met een hoog umami-gehalte:

  • Gedroogd/gerookt rund- en varkensvlees;
  • Gerijpte kaas als Manchego;
  • Erwten, tomaat, ui, kombu en knoflook;
  • Makreel, sardientjes, gerookte zalm en oesters;
  • Eend en kip;
  • Porcini, truffels, ingekookte bouillon, gember, matcha (groene theepoeder) en balsamico.

Lees meer over producten met een hoog umami-gehalte.

Natuurlijke smaakversterkers

Met umami kun je hartige en zoete smaken versterken. Een product wat van nature wat vlak of flauw is, wordt met umami een stuk smaakvoller. Umami verhoogt namelijk de speekselaanmaak.


Kennis en inspiratie uitwisselen met vakgenoten? Dat kan in onze Foodyard Community »


Vivian Bruinsma
Vivian Bruinsma
Foodyard redactie
Chanponzu, fles 700 ml 

Chanponzu, fles 700 ml 

Bekijk product
Azijn tosa dashi, fles 700 ml 

Azijn tosa dashi, fles 700 ml 

Bekijk product
Colatura di alici di cetara, fles 100 ml 

Colatura di alici di cetara, fles 100 ml 

Bekijk product

Meer talks voor jou