1 min ■ Blog ■ 28 juli 2016
Van shiitake tot Parmezaanse kaas: producten met umami zijn echte smaakbommen. Een gerecht dat naast zoet, zuur, bitter of zout ook umami bevat, heeft ontzettend veel diepgang.
Umami is Japans voor 'heerlijke smaak' en staat bekend als de vijfde basissmaak. Het valt niet mee deze smaak te beschrijven. Sommigen spreken van hartig of filmend zout, anderen van diep, complex en intens. Wij houden het op: een intense smaak die tegen hartig aanzit. De smaak wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van glutamaat in het product. Welke producten dat zijn, lees je in het artikel: 33 x producten rijk aan umami
Kenners zijn het erover eens: umami is vooral een kwestie van kwaliteit. Alleen de beste producten zijn intens genoeg om een natuurlijk umami-smaak te kunnen bieden. Het is dan ook de kunst om deze producten zo puur mogelijk te houden. Een aantal voorbeelden van producten met een hoog umami-gehalte:
Lees meer over producten met een hoog umami-gehalte.
Met umami kun je hartige en zoete smaken versterken. Een product wat van nature wat vlak of flauw is, wordt met umami een stuk smaakvoller. Umami verhoogt namelijk de speekselaanmaak.
Kennis en inspiratie uitwisselen met vakgenoten? Dat kan in onze Foodyard Community »
Connect met like-minded mensen, krijg antwoord op vragen en deel jouw ervaringen. Neem snel een kijkje en join the tribe.
Account aanmaken