In de keuken

Desserttrends voor 2018


Het dessert is aan een opmars bezig. Waar het dessert vroeger wel het ondergeschoven kindje van de maaltijd werd genoemd, is een smaakvol nagerecht inmiddels haast onmisbaar. Desserts geven je de kans om een signatuur gerecht neer te zetten, waar gasten voor terug komen. Om ervoor te zorgen dat jij helemaal up-to-date bent op dessertgebied, zetten wij de laatste trends voor je op een rijtje.

Servies

Mooi servies is een steeds belangrijker onderdeel van de presentatie van een dessert geworden. Er worden steeds meer verschillende soorten materialen gebruikt. Met name zink, marmer en gietijzer zijn populair. Zolang het past bij je interieur én bij het gerecht kan alles. Door je desserts op een opvallende manier met originele materialen te presenteren wordt de gast geprikkeld. In dat geval is er een grote kans dat de gast je dessert zal delen op Facebook of Instagram.

Let daarnaast op het gebruik van kleur in je servies. In de nieuwe servieslijnen komen steeds meer kleuren en kleuraccenten, wat zorgt voor een levendig geheel. Let wel goed op dat de compositie van het gerecht en de kleurstelling elkaar versterken. Vanille-ijs serveer je bijvoorbeeld beter niet op een spierwit bord, dan mis je het wow-effect.

Probeer bij het uitkiezen van je servies out of the box te denken. En kijk ook wat anderen doen. Hoe serveren ze bijvoorbeeld een dessert in Azië of Amerika? Wat zijn de trends daar? Ga jij of een van je medewerkers op reis? Kijk dan goed om je heen en maak veel foto’s.

Gezonde desserts

Steeds meer mensen hebben behoefte aan een gezond(er) dessert. Een van de laatste desserttrends is dan ook het verwerken van groenten in een dessert. Door groenten te verwerken in je dessert, speel je in op de gezondheidstrend, waarbij mensen zich steeds bewuster zijn van wat ze eten. Bovendien geef je met groenten, fruit en kruiden kleur aan je desserts. Combineer een rode mousse bijvoorbeeld met een geel tomaatje.

Naast visuele contrasten is een mooie smaakgelaagdheid belangrijk voor een succesvol dessert. Groenten lenen zich er goed voor om te experimenteren met structuren en smaken. Wanneer je groenten op de juiste manier combineert creëer je desserts die net zo smaakvol zijn als wanneer ze bereid zouden zijn met boter of suiker.

Klassiekers in een modern jasje

Een crème brulée, dame blanche of bananensplit. Ze mogen weer, maar wel op voorwaarde dat je een creatieve twist geeft aan deze klassiekers. Deze desserts sluiten aan bij de herkenbaarheid, maar door er je eigen draai aan te geven laat je zien dat je ook innovatief bent.

Menu

Een goede menukaart is essentieel voor het verkopen van desserts. Kies voor een aparte dessertkaart, waar heldere en mooie foto’s van je desserts op staan. Zorg er bovendien voor dat deze menukaart duidelijk vertelt wat deze gerechten bijzonder maakt. Geef de desserts bijvoorbeeld aansprekende namen, en zet er een duidelijke omschrijving bij.

Bekijk het dessert assortiment in onze webshop »

Marije Kuiper
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Liefst veel verse groenten, vooral aubergine vind ik heerlijk. Verder vaak gerechten uit de Aziatische keuken, voor een lekkere pad thai kun je me altijd wakker maken.

Wat zit er in je glas?

's Morgens koffie, en verder thee. Veel thee. Vooral kruiden- en verse muntthee zijn favoriet. En in het weekend een lekker speciaalbiertje.

Guilty food pleasure

Alles met chocolade, liefst puur.