In de keuken

Deze delen van het varken zijn onmisbaar op uw menukaart


Varkensvlees. Welke horeca-gelegenheid heeft het niet op de kaart staan. En terecht, want varkensvlees is niet alleen erg smaakvol, maar ook nog eens veelzijdig. Dat blijkt wel uit het feit dat varkensvlees tegenwoordig behoorlijk anders wordt gebruikt dan een paar jaar geleden. Paul Heijne van Meatstreet legt uit hoe dat precies zit.

Vroeger moest vlees vooral zo mager mogelijk zijn, vertelt Paul. Qua varkensvlees stonden daarom vooral de ‘usual suspects’ op de kaart: varkenshaas, schnitzel en saté. De afgelopen 2,5 jaar is dat veranderd. Vet mag weer, en daarom zijn er nu andere delen van het varken populairder dan voorheen.

Buik

Één van die delen die op het moment erg in trek is, is de buik van het varken. ,,We zien een grote toename in de vraag naar buikspek’’, zegt Paul. ,,Mensen zien nu liever een mooi dooraderd stuk vet vlees, dan mager vlees.’’ Buikspek leent zich er goed voor om mooi langzaam te garen, en vervolgens in kleine blokjes te serveren.

Nek

Ook de varkensnek doet het goed op het moment. Vooral pulled pork is niet meer weg te denken. Net als buikspek, is ook pulled pork een ‘slowcooking’ gerecht bij uitstek. ,,Ja, het bakken heeft echt plaats gemaakt voor het langzaam garen.’’

Spareribs

Daarnaast zijn spareribs de laatste jaren van een soort afvalproduct geüpgrade naar een razend populair stuk varkensvlees. ,,Kijk ook maar eens in de supermarkt’’, zegt Paul. ,,Je hebt nu spareribs in allerlei soorten en maten, met verschillende marinades. Die waren er vroeger niet hoor.’’

Smaakvoller

Overigens vindt Paul de verschuiving in populariteit van mager naar vet varkensvlees een ‘prima ontwikkeling’. ,,Vet vlees heeft veel meer smaak. Het is dus lekkerder en ook nog eens veel minder droog.’’ Verder vindt hij dat de kwaliteit van varkensvlees in het algemeen er erg op vooruit is gegaan, doordat er gebruik wordt gemaakt van een grotere verscheidenheid aan varkensrassen en verbeterde fokmethodes.

En de allerlaatste trend? Als het aan Paul ligt worden dat varkenswangetjes. ,,Een supermooi product, dat veel te weinig gebruikt wordt.’’

Bekijk alle delen van het varken in onze webshop »

Marije Kuiper
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Liefst veel verse groenten, vooral aubergine vind ik heerlijk. Verder vaak gerechten uit de Aziatische keuken, voor een lekkere pad thai kun je me altijd wakker maken.

Wat zit er in je glas?

's Morgens koffie, en verder thee. Veel thee. Vooral kruiden- en verse muntthee zijn favoriet. En in het weekend een lekker speciaalbiertje.

Guilty food pleasure

Alles met chocolade, liefst puur.


Gegaarde varkensspareribs naturel, bak 1 kg 

Bekijk product

Buikspek varken V4 heel vacuüm verpakt, stuk 4 kg 

Bekijk product

Pulled Pork, bak 750 gram 

Bekijk product

Varkens konen / wangen - bak 1 kilo 

Bekijk product

Varkenshaas ongesorteerd vacumbak 1 kilo 

Bekijk product

Dit vind je waarschijnlijk ook interessant