Volgende session: Jordy's Keuken inspiratielunch 2024

Groente-inspiratie uit Israël van Harel Zakaim

2 min ■ Blog ■ 14 februari 2019

Groente-inspiratie uit Israël van Harel Zakaim

Sommige ontdekkingen van Foodyard Travel zijn zo bijzonders, dat die eigenlijk met iedereen gedeeld moeten worden. Chef Harel Zakaim uit Tel Aviv is zo’n ontdekking. Speciaal voor Foodyard vloog hij vorige maand af naar Amsterdam om zijn ongekende passie voor de veganistische keuken en zijn kunst en kunnen met groenten met ons te delen.

Karma Shoarma 

Met ruim 400 vegan restaurants is Tel Aviv de plant based capital of the world. Houtskool- en pizzaoventjes zijn er in elke zaak te vinden, want groenten worden er in grote getale geroosterd en zwart geblakerd. Afgelopen jaar verruilde Harel Zakaim zijn vegan boutique restaurant Zakaim voor een pop-up restaurant op zijn eigen dakterras én een vegan shoarmazaak. Mensen staan hier niet in de rij voor varken, maar voor een portie gekruide bospaddenstoelen van de 70 kilo wegende vleespen.

Hele bloemkool

Als de sessie is begonnen, pakt Harel een aantal bloemkolen en legt ze kort in kokend water. Daarna gaan de bloemkolen met stronk en al de oven in. “Ik behandel groenten precies zoals ik vlees zou behandelen: met veel aandacht en het liefst zo puur mogelijk”, vertelt hij. Twintig minuten later besprenkelt hij de bruingoude bloemkolen alleen nog maar met wat zout en olijfolie en dan gaan ze de groep rond. “Meer dan een beetje zout en olijfolie heeft het niet nodig.”

Shakshuka ‘Tel Aviv-stijl’

De geroosterde bloemkolen eten we overigens gewoon met onze handen. ‘Tel Aviv-stijl’, noemt Harel dit. Een ander gerecht dat we zonder bestek eten, is shakshuka: een soort stoof van tomaten, paprika, peper, knoflook, olijfolie en geroosterde aubergine. Groenten roosteren speelt een grote rol in de Israëlische keuken, vertelt Harel. “Ik wil echt die blakering, want dat geeft groenten, aubergine in dit geval, een unieke structuur en rokerige smaak. Het oogt wat rommelig, maar het doet zoveel voor de smaak van een gerecht.”

Koningsoesterzwam

Als de workshop op zijn einde loopt, snijdt Harel een aantal koningsoesterzwammen in dunne plakken. Hij vertelt over een typisch Israëlisch gedachtegoed: “Alles wat we bereiden, is om te delen. Zo ook deze oesterzwammen, die ik marineer met verse passievrucht, olijfolie en knoflook. Rauw heeft de koningsoesterzwam niet veel smaak, maar eenmaal gegrild komt er een sterke umami-smaak vrij. Dit gerecht staat symbool voor hoe wij in Israël koken: eenvoudig en met veel liefde voor het pure ingrediënt. En natuurlijk met een beetje olijfolie en een snufje zout.”

Meer vegan inspiratie? Bekijk de livestream van de sessie met Harel Zakaim »



Rianne van Vulpen
Rianne van Vulpen

Redacteur Foodyard

Meer talks voor jou

Topics in de community

Gerelateerde academies

Word lid van de community

Connect met like-minded mensen, krijg antwoord op vragen en deel jouw ervaringen. Neem snel een kijkje en join the tribe.

Account aanmaken