Volgende session: Jordy's Keuken inspiratielunch 2024

How-to: koken op houtskool

1 min ■ Blog ■ 21 mei 2016

How-to: koken op houtskool

"Ik mag nu iedere dag een fikkie steken." Guido van Gent, sous-chef van restaurant Aan Zee, is dolenthousiast over het koken op houtskool. Grote stukken vlees gemarineerd in wilde kruiden uit de achtertuin (lees: duinen) zijn favoriet op de houtskoolgrill. Zien hoe Guido grilt en rookt met houtskool? Check onderstaande video.


Stappenplan koken op houtskool

  1. Gebruik eikenhout. Volgens de kenner geeft dit de mooiste branding, de mooiste kooltjes.
  2. Alles verloopt natuurgetrouw. Het is niet mogelijk om de temperatuur te regelen met bijvoorbeeld luchttoevoer. Speel met houtblokken voor de juiste temperatuur.
  3. Steek het vuur aan de onderkant aan.
  4. Vul iedere keer het hout aan, zodat de branding door blijft gaan en kooltjes ontstaan.
  5. De branding komt in verschillende stadia. Eerst vormt zich veel rookontwikkeling. Dit is perfect om producten te roken. Daarna wordt de grill zo intens heet dat er continue kooltjes ontstaan. Dit stadium is geschikt om producten, zoals grote stukken vlees, te grillen.
  6. Is de grill of de oven te heet? Voeg dan een nat blok hout toe. Hierdoor zal de temperatuur afkoelen en er ontstaat rookontwikkeling.

Guido bereidt het liefst een groot stuk tomahawk op de grill gemarineerd met knoflook en wildkruiden. Of wat te denken van een overheerlijk stuk buikspek? Of een lendelende? Wat lijkt u een succesnummer op de houtskoolgrill? Laat het ons weten via het contactformulier of Twitter.

Als eerste op de hoogte van de nieuwste artikelen op De wereld van food? Schrijf u in voor de wekelijkse nieuwsbrief.


Vivian Bruinsma
Vivian Bruinsma
Foodyard redactie

Meer talks voor jou