In de keuken

DIY: mallen maken


Een aardbei die smaakt naar munt of een oesterschelp van witte chocolade: de culinaire mal is de perfecte tool voor een verrassingseffect of signature dish. ''Met de siliconen culinair-kit kan echt iedereen een custom-made mal maken. Het is geen hogere wiskunde'', aldus  Roel Collaris, siliconenkenner en eigenaar van familiebedrijf NedForm.

Moedermodel

Het begint allemaal met een creatief idee: wat is je concept? Wil je een bestaand object kopiëren of liever zelf een vorm maken? Roel: ''Dit noemen wij het 'moedermodel'. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar hoe eenvoudiger je model, des te makkelijker en strakker deze uit de mal komt.'' Ook de mate waarin je het moedermodel wil kopiëren, is volgens Roel belangrijk: ''Een halve kers komt makkelijk uit de vorm en heeft minder siliconen nodig dan wanneer je de kers van top tot teen wil namaken.''

A+B

Een omkisting, bijvoorbeeld een Araven vershoudbak of lekdichte kist, vormt de basis waarin je het moedermodel gaat bevestigen. ''Omdat je niet wil dat het model gaat drijven, zet je deze vast met een schroef of wat lijm'', vertelt Roel. ''Meng vervolgens de twee componenten siliconen culinair in de juiste verhouding (1:1) een paar minuten goed door elkaar. Gebruik hiervoor een schone spatel en neem de randen goed mee. Nu kun je het siliconenmengsel gieten.''

Luchtbellen

Luchtbellen in de mal betekent rood licht. Belletjes in de buurt van je model tasten de vorm namelijk aan. "Giet het siliconenmengsel zo snel mogelijk'', zegt Roel. ''Dan hebben de siliconen tijd om te ontluchten. Giet het liefst met een dunne straal op een plek. Zo duwt het siliconenmengsel de lucht voor zich uit.'' Bij verfijnde designs is het verstandig met een kwastje of met een paperclip de luchtbellen rondom je model te verwijderen. Op kamertemperatuur is de mal na zes uur uitgehard en klaar voor gebruik.

Bord-accenten

De mannen van Mål Foodshaping zijn meester van de culinaire siliconen. Met hun hoogwaardige readymade mallen inspireren zij chefs door het hele land. De mal is de aangewezen tool voor die 'verfijnde bord-accenten', vertelt Sander van Gool van Mål Foodshaping. Overigens moedigt Sander het maken van een eigen mal absoluut aan. Toch ziet hij zijn readymade mallen als een uitkomst voor wie graag een constante kwaliteit heeft: "Neem nou een oester, daar vind je er nooit twintig dezelfde van. Onze oestermal bestaat uit acht identieke oestervormen.''

Gouden velg

Maurits van der Vooren, fooddesigner, werkt graag met eigengemaakte mallen: ''Dat maakt uniek, want er is er maar één van.'' Voor exclusieve klanten gaat hij graag met de jongens van Mål Foodshaping om tafel. Speciaal voor JD Customs, een garage waar ze dure bolides customizen, bedacht Maurits een gouden velg van chocolade en passievrucht. ''Onder het hotel stond een Lamborghini geparkeerd die mij inspireerde tot dit ontwerp: een eetbare Lamborghini velg als dessert.''

Tips & tricks

  • Gebruik niet meer siliconen dan nodig: giet tot 5 mm boven het moedermodel.
  • Geef de siliconen tijd om te ontluchten en giet het mengsel binnen een uur.
  • Kleur een van de twee componenten siliconen en zie direct of het mengsel goed gemengd is.
  • Van cake tot ijs: de mal is veelzijdig en kan zowel in de vriezer als in de oven tot 280 graden Celsius.

Bekijk het aanbod mallen bij Bidfood »



Marije Kuiper
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Liefst veel verse groenten, vooral aubergine vind ik heerlijk. Verder vaak gerechten uit de Aziatische keuken, voor een lekkere pad thai kun je me altijd wakker maken.

Wat zit er in je glas?

's Morgens koffie, en verder thee. Veel thee. Vooral kruiden- en verse muntthee zijn favoriet. En in het weekend een lekker speciaalbiertje.

Guilty food pleasure

Alles met chocolade, liefst puur.