Advertorial

How to: desserts dresseren


Het dresseren van desserts is een kunst. Er zijn geen vaste regels en veel hangt af van je eigen creativiteit. Toch kun je door een paar principes toe te passen al ver komen. Ook als je onder hoge tijddruk toch een mooie presentatie wilt neerzetten.

Oefening baart kunst 
Neem op een rustig moment de tijd om een gerecht op verschillende manieren te dresseren voordat je het op de kaart zet. Niet helemaal tevreden? Probeer het dan opnieuw. Zodra je een nieuw dessert in de vingers hebt, kun je het sneller bereiden en serveren.
Maak een basisschets
Vaak heb je een beeld in je hoofd van het resultaat dat je wilt bereiken: zet dit op papier. Het gaat dan om de sfeer of richting van je creatie (kleuren, de belangrijkste ingrediënten en decoratieve componenten zoals bloemen of kruiden).
Bepaal je grondplan
Denk na over de grondvorm of het basispatroon dat je voor je dessert wilt gebruiken. Denk aan vormen als rechthoeken, cirkels, driehoeken, kruis- of dambordpatronen. Een grondplan is vooral praktisch als je desserts gaat ‘deconstrueren’ en elk ingrediënt als apart component wilt verwerken en dresseren.Basiselementen

Smaken, kleuren, texturen: dit zijn de drie basiselementen die in een goed dessert perfect op elkaar zijn afgestemd.

  1. Smaken moeten bij elkaar passen, elkaar aanvullen en versterken. Een lime pie met citroensorbet geeft een overdaad aan citrus. Kies liever voor diverse complementaire smaken, zoals een panna cotta met witte chocolade en passievrucht. Ook de verhoudingen tussen je ingrediënten moeten op orde zijn.
  2. Kleuren kunnen eetlust opwekken of verminderen. Ook hier is teveel van hetzelfde af te raden. Kies in plaats daarvan voor tinten die terugkomen en accentkleuren die mooi afsteken. Aantrekkelijke dessertkleuren voor gasten zijn roomwit, warm geel, oranje en rood, karamel, chocoladebruin en limoengroen. Kijk uit met violet, blauw en zwart. Dit laatste kan heel stijlvol zijn, maar ook sneller onsmakelijk ogen.
  3. Texturen zetten de puntjes op de i. Zacht en hard, krokant en smeuïg, zoet en fris, coulis, mousse, parfait en ijs. Door een aangename combinatie van verschillende texturen ontstaat een unieke smaakervaring. Laat texturen contrasteren, maar op subtiele wijze waardoor je in het gerecht toch harmonie creëert. Je kunt de texturen samen op één bord serveren, maar ook in aparte serviesonderdelen of als lepeldesserts.

Je eigen dessertsignatuur

Om je desserts extra kracht bij te zetten voeg je je eigen handtekening toe in de vorm van een element dat jouw stijl typeert. Denk aan een figuur van chocolade, een huisgemaakte koek of crumble, een gladde suiker- of fruitspiegel, luchtige meringue of een huisgemaakte saus of coulis.

Maximaal resultaat behalen, ook met weinig tijd? Je hoeft niet alle componenten van het dessert volledig zelf te bereiden. Er zijn veel kwalitatieve producten op de markt, zoals de vloeibare basis voor desserts van Debic. Met de verschillende varianten kun je uitgebreid variëren. Bekijk het aanbod van Debic bij Bidfood »

Anne van Vlaenderen
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Wat mijn vriend voor me kookt. Meestal staat hij in de keuken, dus ik ben heel verwend. Wanneer ik uit eten ga probeer ik het liefst steeds iets nieuws. Daarom ben ik fan van restaurants die steeds iets anders op het menu hebben. Vis, vlees of vega, ik lust het allemaal.

Wat zit er in je glas?

Door de week water en thee, liters thee. In het weekend kan het van alles zijn: een lekker speciaalbier, goede wijn of cocktail. De klassieke Cosmopolitan blijft favoriet.

Guilty food pleasure

Pizza. ’s Avonds laat op de bank met een serie op tv.