In de keuken

Poké bowl: gotta make ‘em all


Waar we eerst nog dachten dat de poké bowl misschien een kortstondige hype was, blijkt dit gerecht nu toch echt een blijvertje. De kleurrijke gevulde kommetjes zijn niet meer weg te denken uit het culinaire landschap en zijn dan ook een echte aanrader voor op de menukaart.

Fotogenieke poké bowl

De poké bowl is een traditioneel Hawaiiaans vissersgerecht, waarin het draait om de verse vis en kleurrijke groenten. Kenmerkend voor de bowls is dat ze ontzettend fotogeniek zijn: ze zijn niet alleen een ware lust voor de mond, maar óók voor het oog. Dat is mooi genomen, want zo is de kans groot dat de poké bowls je extra exposure op social media opleveren.


Poké bowls

Kliekjesdag

Poké bowls ontstonden oorspronkelijk als gezonde en voedzame snack om de laatste restjes vis mee op te maken. Dat betekent dat er geen vaste manier is om de poké bowl op te bouwen en dat er - op de vis na - ook geen vaste ingrediënten voor dit gerecht zijn. Poke (poh kay) betekent “snijden”. Een Poké bowl is dus letterlijk een kom gesneden producten, met een basis van verse vis.

Chef's bowls

In de horeca zijn poké bowls de perfecte manier om ieders creativiteit een kans te geven. Stel als keukenbrigade zelf poke bowls samen of laat de gasten uit diverse ingrediënten hun eigen persoonlijke bowl kiezen. Schep in een kom een heerlijke rijstsoort. Leg daaromheen mooie blokjes verse vis, groenten, dressing en toppings. Ook handig: gebruik dit gerecht perfect om, net als de oude vissers, restjes op te maken.


Poké bowls

Poké bowl stappenplan

  1. Kies je rijst: vul een mooie kom met in het midden rijst. Ga voor de bekende witte rijst of kies voor jasmijnrijst, kokosrijst of wilde rijst.
  2. Vang de vis: vers, verser, verst is hierbij de regel. Hoe verser de vis, hoe beter deze in de bowls tot z’n recht komt. En hoewel de poké bowl traditioneel een visgerecht is, zijn ook kip of tofu prima te gebruiken.
  3. Vul aan met groenten: de kleurrijke verse groenten maken de bowl af. Drapeer de ingrediënten netjes per soort bij elkaar en zorg voor unieke vormen of een mooi kleurverloop.
  4. Dress up: de vissers marineerden de vis vaak in sojasaus in combinatie met knapperige lente-uitjes. Voeg een heerlijke dressing toe: fris of juist een beetje pittig.
  5. Top met toppings: the devil is in the details. Dat geldt zeker bij poké bowls. Maak de bowls af met sesamzaadjes, fijngesneden groenten, geraspte citroenschil of granaatappelpitjes.
  6. Maak het Instagrammable: zorg dat je uiteindelijk een prachtig, oogstrelend gerecht serveert en laat die socialmediatags maar komen!


Bekijk alle benodigdheden en ingrediënten voor creatieve poké bowls »


Bron: It's a Food Life en Van Gelder Groente & Fruit

Kim Laurens
Redacteur


Zalmfilet zonder vel vacüum, portie 200 gr 

Bekijk product

Avocado ready to eat, doos 18 stuks 

Bekijk product

Vinaigrette sesam en soja, fles 1 ltr 

Bekijk product

Radijsjes, per bosje 

Bekijk product

Tonijnfilet albacore, schaal 1 kg 

Bekijk product

Dit vind je waarschijnlijk ook interessant