Volgende session: Jordy's Keuken inspiratielunch 2024

Presentatietechnieken: blikvangers op het bord

2 min ■ Blog ■ 10 december 2015

Presentatietechnieken: blikvangers op het bord

Bij de meeste restaurants zit het met de kwaliteit van het eten wel goed. Dan geven andere zaken de doorslag, zoals sfeer en service, maar ook de presentatie van dranken en gerechten. Horecagasten zijn daar gevoelig voor en waarderen het als de chef extra moeite steekt in de opmaak van het bord. Qua creativiteit zijn er geen grenzen meer, dus denk out-of-the-box. Met een paar eenvoudige handelingen creëer je al een wow-effect op het bord of in het glas.

Stijg tot grote hoogtes

Werk de hoogte in door een gerecht letterlijk op te bouwen. Zo lijkt het bord voller dan wanneer onderdelen van het gerecht plat naast elkaar liggen. Werk dus met grote stukken die stapelbaar zijn, in plaats van kleine, versnipperde ingrediënten. Ook klassieke gerechten krijgen met deze techniek weer schwung. Denk bijvoorbeeld aan carpaccio met een torentje van sla, pijnboompitten en grove stukken Parmezaan.

Lagen en texturen

Speel met verschillende structuren en bouw gerechten daarmee in lagen op. Een prachtig voorbeeld is het Liefmans dessert. Een laagje verse frambozencoulis onderin een glas met daarop een mooie bol vanille-ijs, overgoten met Liefmans Fruitesse bier. De combinatie van fizzy koolzuur met het romige ijs geeft een bijzonder effect. Serveer met het flesje bier en wat losse frambozen om de presentatie af te maken. (Voor de feestdagen tippen wij ook de winterse variant van dit heerlijke dessert.)

Onverwachte elementen

Voeg een onverwacht element of ingrediënt toe aan een drankje of gerecht om jouw gasten te amuseren. We noemen bijvoorbeeld de gin-tonic, het meest trendy drankje van de afgelopen tijd. Maak ‘m weer spannend door een spicy curry gamba aan het glas te hangen. Zo wordt een cocktail met slechts twee ingrediënten ineens een klein gerecht. De spicy smaak van de gamba past goed bij het frisse van de gin-tonic. Verrassend en spectaculair.

Kruisbestuiving

Zoek zoveel mogelijk de combinatie op met drank. Dat kan met wijn of een speciaal bier maar ook met gin-tonic, whisky of jenever. Het mooiste is om de drank niet alleen bij het gerecht te serveren, maar het ook écht in het gerecht te verwerken. Voeg toe aan de beleving door de gast te vertellen over de spijs-drank combinatie en de manier waarop de drank ook in het gerecht is verwerkt. Zo gaat de presentatie nog meer leven.


Deze tips toepassen tijdens de feestdagen? De mooiste ingrediënten, garnering en aankleding voor jouw kerstdis shop je hier.


Anne van Vlaenderen
Anne van Vlaenderen

Foodyard redactie

Meer talks voor jou

Topics in de community