Volgende session: Jordy's Keuken inspiratielunch 2024

Dessert diversiteit: sweet 'cheeseburger'

2 min ■ Blog ■ 10 augustus 2017

Dessert diversiteit: sweet 'cheeseburger'

Het dessert anno 2017 is exclusief en kleurrijk. Bijzondere smaakcombinaties vieren hoogtij en ook in de laatste gang van het diner spelen groenten vaker een (hoofd)rol. In deze serie delen wij vier dessert recepten waarmee je zeker indruk maakt. Hieronder vind je de sweet 'cheeseburger' in de vorm van een macaron, geserveerd met een vanilla milkshake. Ook in deze serie: een dessert van pastinaak en aardpeer, een spoom 2.0 en een café gourmand met panna cotta, een worstje van chocolade en een ijshoorntje met tiramisu.

Benodigdheden

Shop de ingrediënten »

  • Voor de macarons
  • 250 g poedersuiker
  • 250 g amandelpoeder
  • 85 g water
  • 7,5 g eiwitpoeder
  • 250 g suiker
  • 110 g water
  • 85 g water
  • 7,5 g eiwitpoeder
  • Voor de rode vruchten gel
  • 250 g rode vruchten coulis
  • 3 g agaragar
  • Voor de mango plak
  • 200 g mangocoulis
  • 50 g sinaasappelsap
  • 3 g agar agar
  • Voor de vanille shake
  • 1500 ml vanille roomijs
  • 500 ml verse halfvolle melk
  • Overige ingredienten
  • 10 aardbeien in plakjes gesneden
  • 5 kiwi’s in plakjes gesneden
  • Crème patisserie
  • Alsa chocolade mousse
  • Carte d’Or vanille roomijs

Bereidingswijze macarons

  1. Zeef de poedersuiker en amandelpoeder en meng door elkaar.
  2. Los het eiwitpoeder (7,5 gram) op in water (85 gram).
  3. Meng dan dit eiwit door het amandel/poedersuiker mengsel.
  4. Kook de suiker (250 gram) in water (110 gram) tot 118 graden.
  5. Los ondertussen het tweede deel eiwitpoeder (7,5 gram) op in water (85 gram).
  6. Klop dan langzaam dat eiwit op in een keukenmachine met de garde. Voeg een klein beetje schiftsuiker toe.
  7. Als de gekookte suiker 118 graden heeft bereikt, voeg je deze langzaam toe aan het opklopte eiwit, terwijl de keukenmachine zachtjes doordraait.
  8. Klop de meringue totdat deze koud aanvoelt.
  9. Meng dan eerst de ene helft van het schuim erdoor heen en daarna de andere helft.
  10. Doe de massa in een spuitzak met een glad mondje en spuit de macarons op siliconen matten of bakpapier.
  11. Laat de macarons ruim een half uur drogen en bestrooi ze halverwege met wat sesamzaadjes.
  12. Bak de macarons in een voorverwarmde oven op 155 graden, voor ongeveer 15 minuten afhankelijk van de grootte.
  13. Laat de macarons afkoelen.

Bereidingswijze vruchtengel

  1. Breng de coulis aan de kook met agaragar en laat zachtjes koken.
  2. Giet uit de pan en laat afkoelen in de koelkast.
  3. Draai daarna op in thermoblender tot een gladde gel.

Bereidingswijze mango plak

  1. Breng alle ingrediënten aan de kook en giet de massa uit totdat je een dunne laag van 2 tot 3 mm hebt.
  2. Laat opstijven en snijd daarna plakjes uit.

Bereidingswijze vanilla shake

  1. Doe het Carte d'Or vanille roomijs en de melk in een blender en draai tot een milkshake.
  2. Giet de shake in flesjes of glaasjes.

Opmaak

  1. Begin met de macaronbodem.
  2. Spuit er wat crème patisserie op.
  3. Leg daarop wat plakjes kiwi.
  4. Spuit er een cirkel van Alsa chocolademousse op.
  5. Schep er dan een grote bal Carte d'Or chocolade-ijs in en druk deze een beetje aan.
  6. Leg er een mango plak bovenop.
  7. Beleg met plakjes aardbeien en spuit er wat rode vruchtengel op.
  8. Eindig met de macaron top.
  9. Serveer met de vanille milkshake.

Anne van Vlaenderen
Anne van Vlaenderen

Foodyard redactie

Roomijs vanille, bak 5,5 ltr 

Roomijs vanille, bak 5,5 ltr 

Bekijk product
Aardbeien uit Nederland, doosje 500 gr 

Aardbeien uit Nederland, doosje 500 gr 

Bekijk product

Meer talks voor jou

Topics in de community