Volgende session: Foodyard Market 2024

Recept: 2 x panna cotta met thee

3 min ■ Blog ■ 29 maart 2016

Recept: 2 x panna cotta met thee

Met het combineren van drank en spijs wordt volop geëxperimenteerd. Traditioneel met wijn, steeds vaker met bier of zelfs met whisky of groente- of vruchtensap. Ook thee laat zich uitstekend combineren met tal van gerechten en in het bijzonder met desserts. We geven twee smaakvolle combinaties weg met panna cotta.

Chocolade panna cotta met pepermunt en lemon curd

De chocolade in dit dessert geeft een fijn contrast met de frisse geur en smaak van pepermunt. Serveer 'm met muntthee van Lipton om die smaak nog verder op te halen. Wanneer u de thee op drinktemperatuur serveert (circa 65 ºC) zorgt dat voor een mooi smeltgedrag van de chocolade.

Benodigdheden

Shop de ingrediënten »

  • Panna cotta
  • 1 l Alsa Panna Cotta, vloeibaar dessert
  • 120 g pure couverture 70,4 %
  • Pepermuntschuim
  • 45 g suiker
  • 20 g eiwitpoeder
  • 20 g pepermuntpoeder
  • Sponscake
  • 300 g eiwit
  • 60 g suiker
  • 60 g amandelpoeder
  • 40 g bloem
  • 40 g yoghurtpoeder
  • 2 g vijfkruidenpoeder
  • 1,5 g cacao
  • Garnering
  • 180 g Lemon Curd
  • 50 g kruimels van roomboterkoekjes
  • 100 g knetterchocoladeparels

Bereidingswijze

  1. Breng de panna cotta met de couverture al roerende tegen de kook. Verdeel de panna cotta in flexipan matten en laat in de koeling opstijven.
  2. Meng de suiker met water en roer het eiwitpoeder erdoor. Klop de massa stijf in een planeetmenger.
  3. Spuit het eiwitschuim in mooie bolletjes en bestrooi het met wat pepermuntpoeder. Droog het schuim op 68 ºC.
  4. Meng eiwit, suiker, amandelpoeder, bloem, yoghurtpoeder, vijfkruidenpoeder en cacao in de blender tot een homogene massa.
  5. Giet de massa in een siphon en zet deze onder druk met twee patronen. Spuit de massa in plastic, magnetronbestendige koffiebekertjes.
  6. Zet de bekertjes circa 25 seconden in de magnetron. Haal de bekertjes eruit en prik een gaatje in de bodem. Laat de bekertjes op hun kop staan en de sponscake zakt er vanzelf uit.
  7. Vries de panna cotta eventueel iets aan om gemakkelijker te lossen. Los de panna cotta op de borden.
  8. Verdeel de pepermuntschuimpjes samen met wat sponscake over de borden. Spuit er wat lemon curd tussen en maak het geheel af met de chocoladeparels en koekkruimels.

Panna cotta met rabarber, kersen en krokante crumble

De klassieke Lipton Earl Grey past goed bij het zuurtje van de rabarber in dit recept. Door het theeglas in de koeling te zetten hoeft u niet te wachten tot het water is afgekoeld. Pak het glas uit de koelkast zodra het water kookt. Schenk het water in het glas en het water koelt direct af naar 80 graden. Let op! Neem hiervoor wel een glas dat bestand is tegen grote temperatuurverschillen.

Benodigdheden

Shop de ingrediënten »

  • Panna cotta
  • ½ liter halfvolle melk
  • 1 zakje Alsa Panna Cotta
  • ½ liter room
  • Crumble
  • 300 g bloem
  • 150 g suiker
  • 180 g boter
  • zout
  • Rabarber
  • 1 dl crème de cassis
  • 2 dl rode port
  • 2 dl rode wijn
  • 50 g suiker
  • 800 g rabarber
  • Garnering
  • 750 g kersen
  • ¼ bakje atsina cress

Bereidingswijze

  1. Breng de melk aan de kook en neem de pan van de hittebron. Voeg het panna cotta poeder toe en vervolgens de room.
  2. Meng het geheel goed en verdeel het over twintig glazen die u in de koelkast zet.
  3. Meng de bloem samen met de suiker, boter en een snufje zout tot een mooi kruimeldeeg. Verdeel dit over een bakplaat en bak het geheel krokant in de oven op circa 160 graden.
  4. Breng de crème de cassis samen met de port, rode wijn en suiker aan de kook. Voeg de gesneden rabarber toe en kook deze kort. Laat de rabarber afkoelen.
  5. Maak de kersen schoon en snijd ze in vieren. Schep de rabarbercompote samen met de kersen op de panna cotta. Verdeel de crumble erover en garneer met de cress.

Anne van Vlaenderen
Anne van Vlaenderen

Foodyard redactie

Meer talks voor jou

Topics in de community