In de keuken

De opmars van streetfood


Streetfood: je ziet het op steeds meer plekken voorbijkomen. Eigenlijk is het natuurlijk ook niet nieuw, want de Italiaanse ijscokar of de viskraam zijn al jaren bekend in het straatbeeld. Wat nieuw is, is een ander soort streetfoodondernemer. Deze horecaprofessional streeft er naar om binnen een bepaalde niche de beste producten aan te bieden. Soms letterlijk op straat, met een mobiele keuken. Zo ontstaat er een gevarieerd aanbod aan kwalitatief hoogwaardig eten dat op verschillende plekken wordt aangeboden.

Meer dan een snelle hap

Maar wat houdt het nou eigenlijk in, dat 'nieuwe' streetfood? Streetfood wordt nogal eens vergeleken met fast food. Maar die vergelijking gaat niet op, want streetfood gerechten zijn meer dan een snelle hap. Een streetfood gerecht is een weerspiegeling van de cultuur waaruit het gerecht afkomstig is. Denk bijvoorbeeld aan pho uit Vietnam, burrito's uit Mexico of pad thai uit Thailand.

Afrika, Azië en Zuid-Amerika

Oorspronkelijk komt streetfood uit Aziatische, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen. In deze gebiden biedt streetfood vooral voor mensen met lage of midden inkomens een uitkomst, omdat het relatief goedkoop is en een hoge voedingswaarde bevat. Een gemiddeld streetfood gerecht bevat 30 gram proteïnen, 15 gram vet en 189 gram koolhydraten.

Vers

Inmiddels is streetfood ook in Nederland erg populair. In bijna iedere stad vind je tegenwoordig wel een streetfoodfestival. Dit nieuwe streetfood wordt ter plekke vers bereid, met aandacht voor presentatie en creativiteit. Het is bedoeld om gelijk op te eten. Dit 'ready to eat' karakter van streetfood creëert een directe link tussen kok en consument. Dit stimuleert de focus op duurzaamheid en eerlijkheid over de herkomst en bereidingswijze van het eten.

Restaurants

Streetfood beperkt zich overigens niet alleen tot de mobiele keukens, ook in restaurants is het erg geliefd. Steeds meer chefs storten zich op op burgers, hotdogs en springrolls. Niet verwonderlijk, aangezien streetfood gemakkelijk te bereiden is en erg in de smaak valt bij je gasten. Om je vast een voorproefje te geven van wat streetfood nou precies inhoudt, vind je hieronder twee recepten voor echte streetfood gerechten. Bekijk ons totale assortiment streetfood producten in onze webshop.

Risotto van vleestomaat met mosselen, gekonfijte citroen en knapperige broodkruimels

Benodigdheden

Shop de ingrediënten »

  • 8 vleestomaten
  • 100 gram Blue Band Koken & Opkloppen 31% vet
  • 1 kilo mosselen in de schelp
  • olijfolie extra vierge
  • 3 stuks gepelde knoflooktenen
  • zeezout
  • 4 citroenen
  • 500 mililiter water
  • 200 gram brood
  • peterselie
  • rozemarijn
  • 800 gram carnoli rijst
  • 80 gram Knorr Professional Geconcentreerde Bouillon Vis

Bereidingswijze

Tomatenpuree

  1. Snijd de vleestomaten in en kook deze 1 minuut.
  2. Leg de vleestomaten vervolgens in ijswater en verwijder de schil en zaden. Snijd in blokjes en pureer en zeef de emulsie.
  3. Zeef het tomatensoep door een schone theedoek totdat het water een transparante kleur heeft en voeg de Blue Band toe en reduceer. Leg 3 eetlepels apart met tomatenbrunoise.

Mosselen

Spoel de mosselen onder stromend water en laat deze in schoon water met zeezout 3 uur rusten.

Gekonfijte citroen

Leg de citroenen in een vacuumzak met daarin 10% zout voor 4 weken.

Broodkruimels

Toast het brood met olie, zout en peper in de oven. Voeg daarna de knoflook, rozemarijn, peterselie toe en pureer.

Opmaak

  1. Kook de mosselen met knoflook en olie. Verwijder de mosselen uit de schelpen en filter het kookvocht.
  2. Voeg bij het kookvocht de Knorr Professional Geconcentreerde Vis Bouillon en laat koken.
  3. Bak de rijst aan in een pan met wat knoflook voor 3 minuten en voeg langzaam de bouillon toe.
  4. Haal de pan van het vuur en voeg de tomaten, mosselen, gekonfijte citroen en vers gemalen peper toe.
  5. Leg alles op een rond bord en besprenkel met de broodkruimels en het tomatenwater.

Gegrilde sardines met komkommer, geitenyoghurt en avocado

Benodigdheden

Shop de ingrediënten »

  • 20 stuks sardines
  • olijf/ knoflookolie
  • citroensap
  • zout en peper
  • 2 stuks rode uien
  • rijstazijn
  • 2 stuks komkommer
  • 4 stuks avocado
  • 30 gram groene kruiden
  • 2 kroppen Hollandse sla
  • Hellmann's Citrus Vinaigrette
  • 150 gram geitenyoghurt
  • 30 gram Hellmann’s Real Mayonaise
  • 20 gram Blue Band Koken & Opkloppen 31% vet
  • tuinkers

Bereidingswijze

Sardines

  1. Breng de sardines op smaak met olie, zout en peper.
  2. Gril ze aan beide kanten en besprenkel ze met citroensap

Salade

  1. Marineer de dun gesneden rode ui in de rijstazijn, dek af en bewaar een nacht in de koelkast.
  2. Snijd de avocado en de komkommer in rondjes, scheur de kruiden en de sla, meng het geheel en breng het op smaak met vinaigrette.

Opmaak

  1. Meng de yoghurt met de mayonaise en leg het mengsel op het bord.
  2. Voeg de salade toe.
  3. Voeg de gegrilde sardines toe.
  4. Maak het geheel af met de rode ui en de tuinkers.

Marije Kuiper
Redacteur

Wat ligt er op je bord?

Liefst veel verse groenten, vooral aubergine vind ik heerlijk. Verder vaak gerechten uit de Aziatische keuken, voor een lekkere pad thai kun je me altijd wakker maken.

Wat zit er in je glas?

's Morgens koffie, en verder thee. Veel thee. Vooral kruiden- en verse muntthee zijn favoriet. En in het weekend een lekker speciaalbiertje.

Guilty food pleasure

Alles met chocolade, liefst puur.