Volgende session: Foodyard Market 2024

Uitgelicht: fris zure smaakmaker Verjus

2 min ■ Blog ■ 22 februari 2016

Uitgelicht: fris zure smaakmaker Verjus

Chefs weten: een fris zuurtje in drank of gerecht misstaat eigenlijk nooit. Dit komt door de reactie die plaatsvindt in de mond wanneer men een zure smaak proeft: de speekselklieren gaan wat harder werken waardoor ook andere smaken nog beter geproefd worden. Een goed gerecht wordt zo pas echt hemels. Er zijn veel manieren om dat zuurtje te verkrijgen, van azijn tot uw favoriete citrusvrucht, maar een wat milder zuurtje vindt u in Prepluk Verjus.

Groene oogst

Prepluk Verjus wordt gemaakt van de eerste pluk van duurzaam geteelde druivenrassen uit de Betuwe. De druiven zijn ten tijde van de pluk nog niet helemaal rijp, en hebben daarom nog een laag suikergehalte en een zure smaak. Het sap van deze groene oogst wordt geklaard en gebotteld en voila: de Verjus is klaar voor gebruik in de keuken of achter de bar.

“Prepluk Verjus is een duurzaam product van 100% Nederlandse makelij”

Frisse smaakmaker

Verjus past als fris-zure smaakmaker in bijna ieder gerecht. Het brengt balans tussen zoet en zuur in vruchtensappen of cocktails en verfijnt de smaak van vis, vlees en groenten. In tegenstelling tot azijn is Verjus een subtiel zuurtje dat door de gebruikte druivenrassen frisser en fruitiger smaakt. Bovendien zorgt een scheutje Verjus in een gerecht voor een sterkere wijn-spijs combinatie: omdat de zuren in Verjus en wijn hetzelfde zijn complimenteren ze elkaar.

“De naam Verjus komt van het Franse ‘jus vert’ dat ‘groen sap’ betekent.”

Escabeche van sardines en Verjus

Aan de slag met Verjus? Culinair specialist Yolanda van der Jagt maakt er deze escabeche mee.

Benodigdheden

Shop de ingrediënten »

  • 8 tot 12 verse, stevige sardines, ontschubt
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 300 ml Prepluk Verjus
  • 1 rode peper, in dunne reepjes
  • 5 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 1 theelepel gekneusde peperkorrels
  • 1 kleine venkel, flinterdun gesneden
  • 4 schilletjes biologische sinaasappel, in dunne reepjes

Bereiding

Was de visjes onder koud stromend water en dep ze droog. Snijd met een scherp mes de filets van de graat. Verwijder de ongerechtigheden van de buikwand.

Besprenkel een roestvrijstalen bakblik of braadslee met olie en strooi er wat zeezout in. Leg de helft van de sardinefilets op de vel kant in het bakblik. Bestrooi opnieuw met zeezout en olie. Leg hierop de volgende laag visfilets, nu met de vel kant naar boven.

Breng in een steelpan de Prepluk Verjus aan de kook met de rode peper, knoflook, peperkorrels, venkel en sinaasappelreepjes. Draai het vuur laag en kook het geheel tot iets minder dan de helft in.

Schenk de warme marinade over de vis. Schud het bakblik of de braadslee 30 seconden boven het vuur heen en weer. Zo kan de warmt goede intrekken. Verdeel de sardines over borden en druppel er nog een beetje olijfolie overheen.


Anne van Vlaenderen
Anne van Vlaenderen

Foodyard redactie

Meer talks voor jou

Topics in de community