Volgende session: Jordy's Keuken inspiratielunch 2024

Dorset lamsvlees voor de lente

2 min ■ Blog ■ 15 maart 2018

Dorset lamsvlees voor de lente

Brits lamsvlees behoort al jarenlang tot de culinaire top. Dankzij de uitgestrekte graslanden en lange schapentraditie is Brits lamsvlees erg mals, en heeft het een fijne smaak. Met name het lamsvlees uit de regio West Country en Dorset, waar het Dorset lam vandaan komt, is populair om zijn verfijnde smaak. Hoog tijd om eens wat meer aandacht te besteden aan dit bijzondere lamsvlees.

Klimaat Dorset

De graafschap Dorset ligt in de regio West Country in het Zuidwesten van Engeland. Dankzij het milde tot warme klimaat en regelmatige regenval zijn de graslandschappen van West Country bijna het volledige jaar weelderig en groen. Zo groeit het gras in het grootste deel van de regio ruim 300 dagen per jaar.

Dit maakt dat de regio West Country veel gebruikt word voor de productie van lamsvlees. De dieren kunnen zich praktisch het gehele jaar tegoed doen aan verse grassoorten, kruiden en vegetatie. De lammeren worden het hele jaar door geboren en de productie van lamsvlees is daarom niet gebonden aan een bepaald lamsvleesseizoen.

Onderscheidende kwaliteit lamsvlees

Daarnaast draagt de ruime beschikbaarheid van verse grassoorten, kruiden en vegetatie voor de schapen en lammeren bij aan een onderscheidende kwaliteit vlees. Zo is het lamsvlees rijk aan Omega 3 vetzuren en vitamine E. De kleur van het lamsvlees varieert van roze tot dieprood, waarbij rijping zorgt voor een meer donkerrode kleur.

Beschermde geografische aanduiding

West Country Lamb is een beschermde geograsche aanduiding, ofwel een Protected Geographical Indication (PGI). Om in aanmerking te komen voor een PGI-status, dient een product traditioneel afkomstig te zijn uit een specieke regio met de daarbij horende unieke kenmerken. Zo moet het West Country lam geboren, grootgebracht en geslacht zijn in Cornwall, Devon, Somerset, Gloucestershire of Dorset en moet het gevoed zijn met een natuurlijk grasdieet.

Schapenhouderijen uit de regio West Country hebben, mits zij aan strenge criteria voldoen, het exclusieve recht om de naam West Country en het PGI-logo te verbinden aan hun lamsvlees.

Dorset lamsvlees is vanaf nu volop verkrijgbaar bij Bidfood. Bekijk het lamsvlees in de webshop »


Marije Kuiper
Marije Kuiper
Foodyard redactie

Meer talks voor jou

Topics in de community