Volgende session: Foodyard Market 2024

Zo maak je de beste bier-spijs combinaties

3 min ■ Blog ■ 16 oktober 2017

Zo maak je de beste bier-spijs combinaties

Speciaalbier is niet meer weg te denken uit de Nederlandse horeca. Er zijn maar liefst 422 bierbrouwerijen in Nederland, die speciaalbieren in alle soorten en maten aanbieden. Hoe selecteer uit dit overweldigende aanbod de juiste bieren, die passen bij jouw horecazaak? Biersommelier Rick Kempen van bierimporteur en distributeur Bier en Co geeft een aantal tips om je te helpen een mooie bierkaart samen te stellen.

‘’Begin bij het maken van bier/spijscombinaties altijd met je af te vragen wat centraal staat, je bier of je gerecht’’, vertelt Rick. ‘’Veel mensen hebben bij bier de neiging om het bier centraal te stellen, maar dat is niet handig. Stel je gerecht centraal. Bier is een mooie begeleider van je gerecht, en niet andersom. Bier zorgt ervoor dat je je gerecht naar een hoger niveau tilt, en voor prononcerende smaken.’’

Intensiteit

Met dit uitgangspunt in je achterhoofd, kijk je vervolgens naar de intensiteit: is het een licht of een zwaar gerecht? ‘’Bij een scholletje bijvoorbeeld, ga je geen zwaar bier serveren’’, zegt Rick. ‘’Houd daarnaast rekening met componenten die al aanwezig zijn in het gerecht. Over zo’n scholletje bijvoorbeeld, is vaak wat citroensap gesprenkeld. Zoek in je bierkeuze dan ook naar een zuurtje. Die vind je bijvoorbeeld in Belgische witbieren. De Belgen gebruiken veel kruiden bij het maken van hun witbieren, vaak ook citroenschil. Op die manier vormt je bier een mooie aanvulling bij je gerecht.’’

Harmonie of tegenstelling

De tweede basisregel is: creëer een harmonie in je smaken, of kies voor een duidelijke tegenstelling in smaken. ‘’Neem je een zoet dessert met bijvoorbeeld veel chocolade, dan kun je kiezen voor een mooie stout. Op die manier versterk je de chocoladesmaak, en haal je die smaak echt naar voren’’, tipt Rik. ‘’Bij restaurant Bolenius kreeg ik laatst bijvoorbeeld een pêche melba geserveerd, met daarbij een IPA van Goose Islands, waarin diezelfde perziksmaak terugkomt. Geweldige combinatie!’’ Of je draait het om, en kiest juist voor tegengestelde component in je bier en je gerecht. Op zo’n manier kun je een echte driehoek aan smaken creëren.’’

Goede opbouw

‘’Zorg daarnaast voor een goede opbouw van je bieren. Een pilsje is erg geschikt om de eetlust op te wekken, en kun je goed als aperitief serveren. Bij een soepje serveer je beter even geen bier. Bij een licht voorgerecht kun je kiezen voor een lekker witbier bijvoorbeeld, of een ander bier dat niet te sterk is.’’

Ook bij het dessert of bij bonbons kun je heel goed bier serveren, vindt Rick. ‘’Kies dan eens voor een Hertog Jan Grand Prestige, of een gerstewijn. Of kies eens voor een fruitsalade met Kriek bier, heerlijk fris. En bij een kaasplankje smaakt een trippel of een gerstewijn heerlijk!

Proberen, proberen, proberen

Leuk en aardig al die tips, maar je moet het natuurlijk allemaal wel uitproberen, vindt Rick. ‘’Die basisregels bieden je een goede houvast, maar je weet het nooit zeker als je het niet eerst proeft. Ieder gerecht is anders, en soms wordt er net weer een bepaalde marinade of andere touch toegevoegd waardoor juist een heel onverwacht bier ontzettend lekker smaakt.


Marije Kuiper
Marije Kuiper
Foodyard redactie

Meer talks voor jou

Topics in de community

Word lid van de community

Connect met like-minded mensen, krijg antwoord op vragen en deel jouw ervaringen. Neem snel een kijkje en join the tribe.

Account aanmaken