Volgende session: Foodyard Market 2024

Zoete aardappelfriet 3 x anders

4 min ■ Blog ■ 22 oktober 2018

Zoete aardappelfriet 3 x anders

Foodyard + Aviko

De zoete aardappel is in korte tijd zo trendy geworden dat geen chef er meer omheen kan. Met deze nieuwkomer in het aardappelassortiment kun je oneindig veel variaties maken. En dat betekent een kans om onderscheidende gerechten op de kaart te zetten. Aviko deelt tips, tricks en recepten om je te laten zien hoeveel mogelijkheden de zoete aardappel biedt.

Geen aardappel?

De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. De naam doet vermoeden dat we over de zoete variant van de aardappel spreken, maar dat is niet het geval. De zoete aardappel is geen aardappel, maar een knolgewas. Dit is ook de reden dat smaak, kleur en textuur afwijken van die van de aardappel. Naast de fijne smaak is de zoete aardappel geliefd omdat hij tot wel twee keer zoveel gezonde voedingsstoffen bevat.

Het populairste zoete aardappelgerecht

Je kunt op de zoete aardappel veel verschillende bereidingswijzen loslaten, van koken en bakken tot pureren. Maar het meest geliefd zijn frieten van zoete aardappel. En ook die kun je weer op diverse manieren serveren. Zo wordt de zoete aardappel in de Surinaamse keuken veel gebruikt als zoete tegenhanger bij pittige gerechten. De aardse smaak doet het ook goed bij wildgerechten, zoals een pittige hazenrug van de grill. Helemaal van het seizoen! Of serveer de frieten als onderdeel van de borrelplank, met huisgemaakte dip erbij. Meteen aan de slag? Bestel Aviko Sweet Potato Fries bij Bidfood. Of haal extra inspiratie uit onderstaande recepten.

Recept: geroosterde groenten met zoete aardappelfriet

Maak gebruik van de uitgesproken oranje kleur van de zoete aardappelfriet en combineer met diverse geroosterde groenten voor een kleurrijk najaarsgerecht. 

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 1 kilo Aviko Sweet Potato Fries
  • 4 stuks partinaak, in partjes
  • 4 wortelen, gesneden
  • 2 eetlepels tijm, geritst
  • 2 eetlepels honing
  • mayonaise
  • groene kruiden
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170°C. 
  2. Meng de pastinaak en wortelen met olijfolie, tijm, peper en zout en bak in circa 20 minuten lichtbruin. Schep onder het bakken af en toe om.
  3. Besprenkel de groenten wanneer ze bijna gaar zijn met de honing. 
  4. Rooster de groenten 5 minuten in de oven goudbruin.
  5. Frituur ondertussen de zoete aardappelfriet en pureer de mayonaise met groene kruiden.
  6. Serveer de groenten en frieten met de kruidenmayonaise.

Recept: geitenkaas 'wellington' met zoete aardappelfriet en rucola

Met zoete aardappelfriet kun je alle kanten op. Als bijgerecht zijn ze al herlijk, maar gecombineerd met bijvoorbeeld geitenkaas 'wellington' en rucola wordt het een volwaardig gerecht dat perfect in balans is.

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 1 zak Aviko Sweet Potato Fries
  • 20 plakjes roomboterbladerdeeg
  • 20 verse geitenkaasjes (witschimmel) à 30 gram
  • 20 bramen
  • 2 teelepels komijnzaad
  • 2 geklutste eieren
  • 20 takjes tijm
  • 150 gram rucola
  • olie om te frituren
  • bakplaat bekleed met bakmat

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Leg op elke plak bladerdeeg een kaasje. Verdeel er de bramen over. Kneus of vijzel het komijnzaad en bestrooi de kaasjes ermee.
  2. Bestrijk de deegranden met water. Vouw de punten naar het midden en druk het deeg als een ‘beef wellington’ goed dicht. Steek er een takje tijm door.
  3. Leg de geitenkaas ''wellingtons' op de bakplaat en bestrijk ze dun met ei. Bak ze in de voorverwarmde oven in 15-20 minuten goudbruin en gaar.
  4. Verhit de frituurolie tot 175 ºC. Bak de zoete aardappelfriet in porties in de hete olie in 3 tot 3,5 minuut goudbruin en krokant. Laat even uitlekken op vetvrij papier.
  5. Meng de friet met de rucola en verdeel over de borden. Bestrooi met zout en leg de geitenkaas 'wellingtons' ernaast.

Recept: avocadosalade met pancetta, bloemen en ricottacrostini

Maaltijdsalades zijn niet meer weg te denken van de menukaart. Op zoek naar een verfrissende nieuwe variant? Met deze avocadosalade met pancetta, bloemen, ricottacrostini en zoete aardappelfriet zet je een waar kleurenpalet op tafel!

Benodigdheden

Bestel de ingrediënten »

  • 1 zak Aviko Sweet Potato Fries
  • 2 desemstokbroden
  • 500 gram ricotta
  • 3 takjes basilicum
  • 5 avocado’s
  • 500 gram pancetta
  • 200 gram jonge slablaadjes
  • 150 gram eetbare bloemen
  • olie om te frituren
  • 500 ml olijfolie extra vierge
  • fleur de sel
  • 2 bakplaten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Snijd het stokbrood schuin in dunne plakjes en leg ze op de bakplaten. Roer de ricotta luchtig. Hak de basilicum fijn en meng deze met de ricotta. Besmeer het stokbrood met het mengsel.
  2. Halveer de avocado’s, wip de pit eruit en verwijder de schil. 
  3. Scheur de pancetta in grove repen. 
  4. Verhit de frituurolie tot 175 ºC en bak de zoete aardappelfriet in porties in de hete olie ongeveer 3 tot 3,5 minuut goudbruin en krokant. Laat de frieten even uitlekken op vetvrij papier.
  5. Bak ondertussen het stokbrood in de voorverwarmde oven 5 minuten zodat het goudbruin en krokant wordt.
  6. Verdeel de slablaadjes met de avocado, de pancetta en de bloemen over 10 borden.
  7. Besprenkel de salade met de extra vierge olijfolie en bestrooi met zout en peper naar smaak. Schep de zoete aardappelfriet bij de salade op de borden en bestrooi de friet met wat fleur de sel. Serveer met de ricottacrostini.
  8. Garneer met partjes citroen of limoen voor een fris accent.


Aan de slag met zoete aardappelfriet? Bestel Aviko Sweet Potato Fries bij Bidfood en zet ieders favoriete zoete aardappelgerecht op je menu.


Anne van Vlaenderen
Anne van Vlaenderen

Foodyard redactie

Meer talks voor jou

Topics in de community

Gerelateerde academies