Volgende session: Jordy's Keuken inspiratielunch 2024

4 tips voor het inzetten van flexibele medewerkers

3 min ■ Blog ■ 13 april 2017

4 tips voor het inzetten van flexibele medewerkers

In de horeca heb je te maken met piekmomenten. Ga je als ondernemer je vaste personeel harder laten werken of doe je een beroep op je flexibele schil? Kies je voor flexibele medewerkers, dan zijn er vier mogelijkheden om die in te zetten.

In dienst nemen

Sommige ondernemers hebben de voorkeur om flexibel personeel in dienst te nemen. Een reden hiervoor kan zijn dat medewerkers zich vaak meer betrokken voelen bij een bedrijf. Wanneer je medewerkers zelf in dienst wil nemen heb je een aantal mogelijkheden voor het aanbieden van contracten:

  • Voorovereenkomst
  • Nul-urencontract
  • Min-max contract
  • Parttime contract met een vast aantal uren


Elk contract brengt een andere wet- en regelgeving met zich mee. Zo is een nul-urencontract niet altijd even flexibel als het lijkt. Je kunt namelijk niet zomaar besluiten om een medewerker niet meer op te roepen. Daarnaast moet je om dit contract te mogen beëindigen de regels volgen die gelden voor het ontslagrecht.


Meer weten over de verschillende contractvormen en welke regels deze met zich mee brengen? Download het (gratis) kennisdocument ‘De zes meest gemaakte fouten bij het aanbieden van tijdelijke contracten’.


Via een uitzendbureau

Je kunt er ook voor kiezen om een uitzendbureau in te schakelen. Je betaalt een vast bedrag per uur en leent een medewerker alleen in voor het aantal uur dat nodig is. Als werkgever hoef je flexibele medewerkers geen contract aan te bieden. Het uitzendbureau is juridisch werkgever. Deze manier is vaak flexibeler dan wanneer je zelf mensen in dienst neemt, maar kan ook duurder zijn. Een voordeel is dat je als werkgever enkel openstaande diensten uitzet bij het uitzendbureau. Zij regelen dat er altijd iemand komt werken die gescreend is en ervaring heeft, ook wanneer je deze dienst op het laatste moment uitvraagt.

Via een payroll organisatie

Wanneer je jouw flexibele schil indeelt via een payroll organisatie bepaal je zelf wie je aanneemt en onder welke voorwaarden. De payroll organisatie neemt vervolgens de medewerker in dienst en is juridisch werkgever. Je betaalt een omrekenfactor die berekend wordt over het bruto-uurloon. Deze kosten zijn inclusief vakantiegeld en -dagen. Hierbij heb je als werkgever de mogelijkheid om voor een langere periode contracten voor een bepaalde tijd aan te bieden. Wel kan dit een relatief duurdere oplossing zijn en bestaat de kans dat medewerkers minder betrokken zijn bij je bedrijf.

Freelancers

Tot slot kun je ervoor kiezen om freelancers in te zetten. Dit zijn zelfstandigen die zelf bepalen waar, wanneer en voor wie zij aan de slag gaan. Er zijn verschillende platformen die opdrachtgevers en freelancers bij elkaar brengen. Op deze platformen kun je beoordelingen inzien van werknemers. Daarnaast is er vaak een compleet profiel van de freelancer aanwezig op basis van ervaring, eigenschappen en andere selectiecriteria. Zo weet jij als werkgever precies wie er komt werken. Het leuke van freelancers is dat zij bij verschillende bedrijven werken, waardoor zij ervaring en kennis hebben waar jij weer van kunt profiteren.


Meer informatie over het inzetten van freelancers en uitzendkrachten? Vanuit je L1NDA rooster kun je nu ook eenvoudig openstaande diensten uitvragen. Maak je nog geen gebruik van de L1NDA personeelsplanner?

Vraag de L1NDA personeelsplanner aan »



Manon Heitkamp
Manon Heitkamp
Foodyard redactie

Meer talks voor jou

Topics in de community

Gerelateerde academies