Volgende session: Foodyard Market 2024

Allergenen: van last naar lust

2 min ■ Blog ■ 14 december 2015

Allergenen: van last naar lust

Buiten de deur eten met een voedselallergie kan een hele uitdaging zijn. Ook restaurants worstelen soms nog met allergenen. Biedt u uw gast een aangepaste keuze of improviseert u à la minute een gerecht, afhankelijk van waar de gast zin in heeft? We geven u vijf tips hoe u gasten met een allergie beter van dienst kunt zijn. Als u deze groep gasten tevreden stelt, is de kans groot dat ze uw restaurant vaker zullen bezoeken.

  • Maak iedereen expert
    Het gebeurt regelmatig: gasten met een lactose-intolerantie die 'voor de zekerheid' dan maar glutenvrij brood geserveerd krijgen. Kent uw brigade het verschil tussen gluten en lactose? Zorg dat iedereen op de werkvloer weet wat de meest voorkomende allergenen zijn, waar ze vaak in voorkomen en waarom het belangrijk is om er bewust mee om te gaan. Dat betekent het keukenpersoneel, maar ook de bediening.
  • Maak allergenen zichtbaar voor uw personeel
    Verzamel zoveel mogelijk informatie en cluster deze overzichtelijk zodat uw personeel vragen over allergenen snel, zelfstandig en zonder twijfel kan beantwoorden. Creëer bijvoorbeeld een menuoverzicht op een groot flipovervel waarop uw personeel per gerecht in een oogopslag kan zien welke allergenen het bevat, voor welk diëten het standaard geschikt is en welke gerechten eenvoudig aangepast kunnen worden. Om dit visueel in kaart brengen, kunt u gebruik maken van de set allergenensymbolen die Deli XL speciaal hiervoor ontwikkelde.
  • Aandacht voor smaak
    De gerechten op uw menu proeft u zorgvuldig door voordat ze op de kaart komen, maar geeft u dezelfde aandacht aan de smaak van uw allergeenvrije gerechten? Verdiep u in wat er op de allergeenvrije markt verkrijgbaar is, net zoals u steeds op zoek bent naar nieuwe ingrediënten. Dat is geen eenmalige oefening maar een doorlopend proces. Er komen steeds meer en betere alternatieven op de markt. En die alternatieven komen allang niet meer alleen uit de hoek van de natuurvoeding.
  • Bewaar van producten het originele etiket
    Bewaar als het even kan de ingrediëntendeclaratie van de originele verpakking. Bij twijfel kunt u dan altijd terugvallen op de informatie op het etiket. Dat kan soms sneller zijn dan het opzoeken in een systeem. Een gast kan natuurlijk ook gevoelig zijn voor andere ingrediënten dan de veertien meest voorkomende allergenen.
  • Houd allergenen uit de basis
    Wanneer u veel gerechten vooraf samenstelt of voorbereidt, hou deze dan waar mogelijk volledig allergeenvrij. Kies voor of maak allergeenvrije marinades, rubs en sauzen. Op die manier bent u optimaal flexibel. Denk ook na over de vetstof die u gebruikt bij de bereiding, vooral bij de mise en place. Voor een gast die geen lactose verdraagt, is bakken in roomboter uit den boze, maar vormt plantaardige olie geen probleem.


De geconcentreerde bouillons van Knorr Professional zijn glutenvrij. Een perfect alternatief voor vele soorten poederbouillons. Bekijk de geconcentreerde producten van Knorr Professional in de webshop »


Anne van Vlaenderen
Anne van Vlaenderen

Foodyard redactie

Meer talks voor jou

Topics in de community