Volgende session: Jordy's Keuken inspiratielunch 2024

De kracht van tafelwater

2 min ■ Blog ■ 15 juli 2017

De kracht van tafelwater

Foodyard + Chaudfontaine

Vaak wordt de werking van het juiste tafelwater onderschat. Water maakt smaken intenser en legt bijzondere smaaknuances bloot. Volgens Mariëlle Thiadens, watersommelier bij de Waterproeverij.nl, liggen er nog veel kansen voor ondernemers in de horeca om meer uit tafelwater te halen.

Water en spijs

“Water dient tegenwoordig niet meer alleen als dorstlesser, maar vervult meerdere functies”, zegt Mariëlle. “Zo kent water namelijk een rijk pallet aan smaken. De vele mineralen die water bevat zijn onlosmakelijk verbonden met smaakgewaarwording. Je kunt een gerecht naar een hoger level tillen door het te combineren met het juiste tafelwater.”

Bruisend tafelwater

“Bruisend tafelwater is levendig en fris”, zegt Mariëlle. “Het bruisende water wekt de eetlust op en is dus ideaal bij het aperitief. Het koolzuur verhoogt de zuurtegraad van het water, wat voor een uitgesproken smaaksensatie zorgt. Behalve als aperitief kun je dit type tafelwater ook goed combineren met pittige gerechten of gerechten met een hoge zuurtegraad.”

Licht bruisend tafelwater

Chaudfontaine natuurlijk mineraalwater licht bruisend bevat een speelse koolzuurstructuur met een aangename smaak. Dit type water leent zich uitstekend als goede begeleiding voor subtiele gerechten. “Met het serveren van licht bruisend water kan je de plank nooit misslaan. Het is het ideale tafelwater om verschillende smaken te accentueren en het past eigenlijk bij ieder gerecht.”

Plat tafelwater

“Plat tafelwater past uitstekend bij volle uitgesproken gerechten. Dit water bevat namelijk geen koolzuur, waardoor de natuurlijke smaak van het water het beste tot zijn recht komt. Niet bruisend tafelwater stimuleert onder andere de smaakpapillen en het neutraliseert zure en bittere smaken. Chaudfontaine niet bruisend tafelwater is de ideale afsluiter van de avond en combineert goed met een smaakvol dessert.”, aldus Mariëlle.


Larissa van den Bosch
Larissa van den Bosch

Wat ligt er op je bord?

Ik hou van lekker en gezond eten. Bloemkool en hachee behoren wel echt tot dé favorieten. Als ik uit eten ga laat ik me graag verrassen.

Wat zit er in je glas?

Overdag voornamelijk thee, water en rond 16.00 uur een kopje koffie. Bij het eten en in het weekend een lekker wijntje.

Guilty food pleasure

Chocola, je kunt mij erin begraven!

Mineraalwater sparkling glas 75 cl per fles, krat 6 flessen 

Mineraalwater sparkling glas 75 cl per fles, krat 6 flessen 

Bekijk product
Mineraalwater still retour/glas 75 cl per fles, krat 6 flessen 

Mineraalwater still retour/glas 75 cl per fles, krat 6 flessen 

Bekijk product
Mineraalwater sparkling retour/glas 25 cl per fles, krat 24 flessen 

Mineraalwater sparkling retour/glas 25 cl per fles, krat 24 flessen 

Bekijk product

Meer talks voor jou

Topics in de community

Word lid van de community

Connect met like-minded mensen, krijg antwoord op vragen en deel jouw ervaringen. Neem snel een kijkje en join the tribe.

Account aanmaken