Volgende session: Foodyard Market 2024

Een goed begin: start met ontbijt

2 min ■ Blog ■ 11 november 2017

Een goed begin: start met ontbijt

Het is al jaren bekend, ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Waar veel consumenten het ontbijt eerst afdeden met een fabrieksboterham, kiezen ze nu vaker voor een voedzame start. Het tij begint dus te keren. Ook steeds meer horecaondernemers zien mogelijkheden in de eerste maaltijd van de dag. Waarom is het voor horecaondernemers interessant om hun pijlen te richten op het ontbijt?

Ontbijttrend ontrafeld

Ontbijt pizza’s, ontbijt papjes en ontbijt bowls. We ontbijten niet meer met een fabrieksboterham, maar er valt steeds meer te kiezen in breakfast bites. De trend is niet nieuw en al even bezig (vooral in het buitenland), maar wel heel interessant! Zo vertelt Bob Tönissen van Sid&Liv in Nijmegen: “Al vanaf het begin bieden we ontbijt aan. Wij willen een fijne huiskamer creëren voor onze gasten. Zo beginnen ze vrolijk aan de dag na het nuttigen van een ontbijtje en dat vinden wij heel belangrijk. En juist omdat we een goed gevoel creëren, hebben we veel terugkomende gasten.”

Hippe ontbijtspots

Naast Sid&Liv - die de trend voor zijn geweest - bestaan er nog meer zaken die inzetten op de ontbijttrend. The Breakfast Club in Amsterdam bijvoorbeeld. Hier kan een gast een typisch Frans of Engels ontbijtje nuttigen, maar ook pancakes, sandwiches en ontbijtgranen. Yoghurt Barn speelt ook in op all day breakfast. Kies hier een favoriete yoghurt (frozen, hangop, soja, boeren en nog veel meer…) en garneer met toppings. Loei lekker, zoals ze dat zelf zeggen. Bij Bakers & Roasters in Amsterdam houden ze van eieren. Hoe een gast ze ook wilt, ze staan op de kaart.


Vijf tips

Past de ontbijttrend bij jouw horecaconcept, probeer hier dan zeker iets mee te doen. Waar moet je op letten? We geven een vijftal tips:

  1. Laat de gast kiezen uit verschillende portiegroottes.
  2. Werk met verse, streekgebonden en biologische producten.
  3. Serveer het ontbijt op een verrassende manier. Bijvoorbeeld op een étagère.
  4. Bied gasten gezonde keuzes aan. Een goed (lees: gezond) begin van de dag is het halve werk.
  5. Creëer een huiskamergevoel. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als je zorgt voor versgebakken, gezonde, verse producten en een comfortabele omgeving, dan ben je al een heel eind op weg.

Eenvoudig je ontbijt menu samenstellen? Bekijk de all day breakfast shop. Wil je nog meer inspiratie opdoen? Check dan zes ontbijtrecepten voor een onweerstaanbaar breakfast menu


Vivian Bruinsma
Vivian Bruinsma
Foodyard redactie
Croissant roomboter 18% recht voorgerezen 65 gr per stuk, doos 48 stuks 

Croissant roomboter 18% recht voorgerezen 65 gr per stuk, doos 48 stuks 

Bekijk product
Groene kiwi Zespri, bak 6 stuks 

Groene kiwi Zespri, bak 6 stuks 

Bekijk product

Meer talks voor jou

Topics in de community

Ontdek meer over

Word lid van de community

Connect met like-minded mensen, krijg antwoord op vragen en deel jouw ervaringen. Neem snel een kijkje en join the tribe.

Account aanmaken