Volgende session: Foodyard Market 2024

​Flexibel met flexitariërs

2 min ■ Blog ■ 9 november 2018

​Flexibel met flexitariërs

Het is je vast niet ontgaan: de vraag naar gerechten zonder of met minder vlees neemt toe. De groep flexitariërs groeit jaar na jaar. Uit cijfers van het Voedingscentrum blijkt dat bijna 90% van de Nederlanders één of meerdere dagen per week geen vlees eet. Ruim 50% eet zelfs al drie dagen of meer per week geen vlees bij de warme maaltijd.

Ontmoet de flexitariër

Sommige mensen zijn flexitariër zonder het te beseffen, maar voor steeds meer mensen is het een bewuste keuze. Ook wanneer ze uit eten gaan in een restaurant. De belangrijkste redenen om geen of minder vlees te eten zijn gezondheid, dierenwelzijn en milieu. Wat de reden van jouw gast ook is, je kunt hier als ondernemer met deze tips slim op inspelen.

Menumarketing

Je kunt jouw menukaart eenvoudig aanpassen om de keuze voor vegetariërs of flexitariërs beter onder de aandacht te brengen. Werk bijvoorbeeld met symbolen zodat jouw gasten in één oogopslag zien welke gerechten geen vlees bevatten. Bedenk bij al jouw gerechten of er een variant mogelijk is zonder vlees en bied ook bij jouw daghap of weekmenu met regelmaat vegetarische opties aan.

Focus op groente: 80/20

Bij restaurant Le Jardin in Utrecht staan groenterijke gerechten op de kaart met vlees of vis als garnituur. Alle gerechten kunnen ook 100 % vegetarisch geserveerd worden. Deze focus op groente kan een goede manier zijn om flexitariërs voldoende keus te bieden. Ga je voor een 80/20 gerecht? Plaats groenten dan op jouw menukaart op de voorgrond. Beschrijf eerst welke groenten een gerecht bevat en benoem later pas het vlees of de vis die erbij geserveerd wordt.

Kies voor spannende groentegerechten met:

De vijfde smaak

Om body te geven aan een vegetarisch gerecht kun je gebruik maken van vleesvervangers, zoals die van Quorn. Dankzij jarenlange productontwikkeling is het Quorn gelukt om de smaak en textuur van vlees perfect na te bootsen. Gebruik hartige smaken in de bereiding vleesvervangers en groenten om een gerecht zonder vlees toch een unieke smaakbeleving mee te geven. Naast zoet, zuur, zout en bitter bestaat de vijfde smaak, umami, die ook wel de smaak van de heerlijkheid wordt genoemd  Er zijn veel plantaardige ingrediënten die een hoge concentratie umami bevatten. Denk aan tomaten, paddenstoelen en uien, maar ook smaakmakers als soja, gember en wasabi.


Anne van Vlaenderen
Anne van Vlaenderen

Foodyard redactie

Topinambour aardperen, doos 1 kg 

Topinambour aardperen, doos 1 kg 

Bekijk product
Oranje bloemkool, per stuk 

Oranje bloemkool, per stuk 

Bekijk product

Meer talks voor jou

Topics in de community

Gerelateerde academies