Volgende session: Jordy's Keuken inspiratielunch 2024

Hoe start je een succesvol horecaconcept?

2 min ■ Blog ■ 13 mei 2017

Hoe start je een succesvol horecaconcept?

Rob Bongers is ruim 22 jaar ervaren in het ontwikkelen van horecaconcepten in Nederland en België. Als geen ander weet hij tot nieuwe concepten te komen die passen in de omgeving en bij de doelgroep. Wat zijn de succesfactoren, welke valkuilen moeten worden ontweken en welke trends zijn er? Rob Bongers weet raad.

Van binnen naar buiten

Rob Bongers heeft samen met drie compagnons het bedrijf Horeca Development BV. Het team werkt bij een project altijd van binnen naar buiten. Eerst wordt de locatie van het pand onder de loep genomen, dan kijken ze naar het concept dat de ondernemer wil gaan starten en dan bekijken ze het aanbod in de buurt. Hoe kan het concept onderscheidend zijn?

Valkuil 1: niet durven kiezen

Iedereen, maar dan ook iedereen willen bedienen. Dat is de grootste valkuil voor een horecaondernemer. Rob vertelt: “‘s Ochtends de moeder met kind, ‘s middags de zakelijke lunch, dan over naar het borrelmoment, een restaurant in de avond en in de late uurtjes een clubfunctie vervullen. Ja, dat gaat niet werken.” Zorg er dus voor dat je kiest, want dan wordt je zelf ook gekozen.

Lot en de Walvis

Valkuil 2: teveel investeren

Daarbij moeten horecaondernemers niet te veel willen investeren in één keer. “Grow by cashflow vind ik een mooi principe”, zegt Rob. Begin gewoon en als de zaak succesvol blijkt, breid dan lekker uit.

Trends in horecaconcepten

Kwalitatieve horecaconcepten met meerdere vestigingen gaan we steeds vaker zien. Aan het roer staan passievolle ondernemers met een hoge opleiding die echt voor het vak gekozen hebben. Maar juist ook kleinschalige horecazaken van ondernemers die heel dicht bij zichzelf blijven, zullen meer en meer opkomen. Deze ondernemers kijken naar wie ze zelf zijn en bouwen daar hun onderneming omheen. Op die manier zijn deze concepten heel geloofwaardig.

Benieuwd naar het volledige verhaal van Rob? Bekijk de video van Food Reporter bovenaan de pagina.


Vivian Bruinsma
Vivian Bruinsma
Foodyard redactie

Meer talks voor jou

Topics in de community