Volgende session: Foodyard Market 2024

​Ontbijt is big business

2 min ■ Blog ■ 25 augustus 2016

​Ontbijt is big business

In mei opende The Breakfast Club een tweede filiaal in Amsterdam. Daar blijft het vast niet bij, want steeds meer mensen kiezen voor een ontbijtje buiten de deur. Als het aanbod maar lekker, gevarieerd én gezond is. Eigenaar Sjoerd Brinkman: “De pancakes zijn bijna niet aan te slepen.”

Ontbijt club

Toen The Breakfast Club in 2014 haar deuren opende, was het één van de trendsetters. Inmiddels kennen de meeste Nederlandse steden wel een of zelfs meerdere ontbijtbars. Het idee om in te gaan zetten op ontbijt deed Sjoerd op in New York, waar All Day Breakfast eerder regel dan uitzondering is. Nu is het concept in Nederland ook geland. "We krijgen het steeds drukker", vertelt Sjoerd. "We trekken veel omwonenden, van flexwerkers tot expats. Veel gasten nemen hun laptop mee en maken er een werkontbijt van. Anderen spreken hier af met zakenrelaties. De rest van de gasten komt gewoon uitgebreid genieten.”

“Of het met de opleving van de economie te maken heeft, weet ik niet. Maar sinds een tijdje zijn Nederlanders ook bereid te betalen voor een lekker ontbijt. Soms zelfs met het hele gezin.”

Voor elk wat wils

Wie buitenshuis gaat ontbijten verwacht meer dan een boterham. Sjoerd: “De pancakes zijn enorm populair, en dan met name onze Buttermilk Pancake met karnemelk en vers fruit. Óf de wat kruidiger Pumpkin Buckwheat - met boekweit en pompoen. Verder beginnen veel mensen hun dag met een kom yoghurt met cereals of havermout. We zoeken steeds naar een balans tussen lekker én gezond. Vandaar dat er vers fruit zit bij de zoete pancakes en we binnenkort ook salades op de kaart zetten.”

“Sinds 2014 zijn er meer ontbijtrestaurants bijgekomen. Tegelijkertijd bieden bestaande restaurants nu vaker een ontbijt aan. De belangrijkste maaltijd wordt eindelijk serieus genomen!”

Bijzondere menu’s

Naast pancakes, sandwiches, zuivel, ontbijtgranen, omeletten en smoothies zet The Breakfast Bar ook complete ontbijtmenu’s op tafel. Het 'Brooklyn' ontbijt bestaat uit pancakes met ricotta, honeycomb butter (gezouten boter met zoete karamel) en vers fruit. Wie de 'Paris' bestelt, krijgt verse croissants met huisgemaakte jam. Ga je voor 'Mexico City', dan wacht je een kleurrijk bord met tortilla's, gebakken ei, crème fraîche, jalapeño, pico de gallo en avocado. Het ontbijtje 'Londen' - met huisgemaakte worst en portobello's - is vooral 's zondags geliefd, bij de gast die (flink) is wezen stappen.

Aan de slag met ontbijt?

  • Veel gasten combineren het nuttige met het aangename en werken wat op hun laptop tijdens ontbijt of lunch. Maak het hen gemakkelijk met een kleine afstand tussen tafel en stopcontact en een goede wifi verbinding.
  • Werk samen met hotels in de buurt die zelf geen ontbijt (kunnen) aanbieden. Zo kunnen gasten van het City Hub hotel ontbijten bij The Breakfast Club.
  • Zorg voor een gevarieerd aanbod in ontbijtgerechten met een goede balans tussen lekker en gezond, zoet en hartig.


Eenvoudig je ontbijt menu samenstellen? Bekijk de all day breakfast shop »


Anne van Vlaenderen
Anne van Vlaenderen

Foodyard redactie

Frambozen uit Nederland, doosje 125 gr 

Frambozen uit Nederland, doosje 125 gr 

Bekijk product
Rijk gevulde muesli biologisch, zak 1 kg 

Rijk gevulde muesli biologisch, zak 1 kg 

Bekijk product
Avocado ready to eat circa 200 gr per stuk, doos 18 stuks 

Avocado ready to eat circa 200 gr per stuk, doos 18 stuks 

Bekijk product
Portobello 500 gr per stuk, kist 4 stuks 

Portobello 500 gr per stuk, kist 4 stuks 

Bekijk product

Meer talks voor jou

Topics in de community