Pubs in eigen land

Pubs in eigen land

Geplaatst op 6 december 2017

pub

Guinness, stout, lager, pub grub en quizzen voor fopprijzen: hier staat de klassieke Engelse pub om bekend. Maar ook op het Europese vasteland vind je inmiddels een behoorlijk aantal pubs. Hieronder lichten we aantal bijzondere pubs in Nederland voor je uit.

Van Londen naar Utrecht

Wie weleens in een Engelse pub is beland, ziet direct dat FLORIN in Utrecht evengoed in Londen had kunnen staan. Van de fittingen tot aan de houten bar: alles is Brits. Eind jaren negentig kreeg Simon Griffiths het aanbod een Londense pub over de grens te openen. Hij verkoos Utrecht boven Peking, Boston en Parijs. Inmiddels vertolkt Florin een prominente rol in de Utrechtse binnenstad.

Bierliefde

Op maandag en dinsdag serveren ze ‘pub grub’ voor een paar euro, maar eigenlijk elke avond zit het bomvol en gaan de pies als warme broodjes. Simon heeft een voorliefde voor Engels bier, op de tap staan dan ook behoorlijk wat soorten: “Vroeger serveerden we het nog lauw uit grote tonnen, want dat is normaal in Engeland. Maar wat de Nederlander niet kent, dat vreet hij niet. Dus hebben we de bieren maar meteen gekoeld.”

In de pub van nu verwacht men goed eten, gemaakt van de beste producten

Aan boord bij Vessel 11

Hoe kom je erop: dansen en dineren op een voormalig Brits lichtschip? Jan Visser zag het vuurrode schip in de Wijnhaven van Rotterdam en was meteen verliefd. Hij kocht het schip en doopte het om tot Engelse gastropub en muziekpodium. Jan: “Omdat de Engelse pub met al zijn bieren rijker is dan geen ander, wilden we de bar veel aandacht geven. Naast Engels bier serveren we daarom ook onze eigen V11 Homebrews.”

Koken met bier

Niet alleen in de bar, ook in de keuken spelen de huisgebrouwen bieren van VESSEL 11 een grote rol. Duurzame kabeljauw dopen ze voor de fish ‘n chips in een luchtig bierbeslag, gemaakt met hun eigen Classic Red Ale. En van hun donkere stout maken ze een smaakvolle jus die, samen met de in parmaham en paddenstoelen gerolde Beef Wellington, elke avond de show steelt.

Sunday roast

Wie niet vies is van goed comfort food komt bij THE COTTAGE in Amsterdam volop aan zijn trekken. Baked beans, cheddar, echte clotted cream en nog meer Britse klassiekers sieren de kaart van dit eetcafé. Op zondag organiseren ze de ‘Sunday Roast’, een traditionele Britse maaltijd met huisgemaakte Yorkshire pudding, vette vleesjus en in ganzenvet gebakken aardappels.

Rijke keuken

Aan het roer van The Cottage staan Gillis, Colette, Maarten en Betke. Tijdens een vakantie in Engeland waren de vier vrienden onder de indruk van het platteland en de lokale keuken. “Van luchtige scones tot vullende pies: English Cuisine is er een van vele smaken en tradities”, vertelt Betke. “Die rijke keuken geven we met The Cottage een platform in Amsterdam.”

Sherlock Holmes

Voor veel Hagenezen is ‘de Sherlock’, zoals deze pub ook wel genoemd wordt, hun tweede huiskamer. Ook expats zien SHERLOCK HOLMES in de Archipelbuurt van Den Haag als een warm bad. Eigenaar Klaas Jassies brengt veel tijd door in de keuken: “In de pub van nu verwacht men goed eten, gemaakt van de beste producten. Een pie uit de magnetron kan niet meer. Hier maken wij alles zelf: van de puree tot aan onze Chicken and Mushroom Pie.”

Deze blogs vind je misschien ook interessant