Volgende session: Foodyard Market 2024

Tips voor het terrasseizoen

3 min ■ Blog ■ 5 mei 2016

Tips voor het terrasseizoen

Zodra de zon achter de wolken vandaan komt gaan Nederlanders massaal ‘een terrasje pikken’. Een heerlijk seizoen breekt weer aan, waar niet alleen uw gasten van profiteren. Haal alles uit uw terras met deze tips.

Onvoorspelbaar

De koudste Koningsdag in decennia vergt flink wat improvisatietalent. Het weer in Nederland is wisselvallig. Wat er in de ochtend nog uitziet als een grijze dag kan in de middag omslaan naar stralend weer. Zo houdt u het hoofd koel bij plotselinge weersomslagen:

  • Maak met uw personeel goede afspraken zodat u niet met een vol terras zonder zwarte brigade komt te staan. Spreek bijvoorbeeld af dat een aantal collega’s tot een bepaald tijdstip op ‘stand-by’ staat zodat u altijd genoeg personeel achter de hand heeft.
  • Zorg dat u uw personeel goed en tijdig inwerkt zodat ze ook goed met de pieken van de dag om kunnen gaan.
  • Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat er voldoende (en zo nodig extra) menukaarten, besteksetjes, onderzetters, servetten en sauzen klaar staan. Een extra debrasseerstation kan een goede oplossing zijn. Dit zorgt ervoor dat uw personeel niet hoeft te zoeken en uw gasten niet lang hoeven te wachten.
  • Zet heaters en leg dekentjes klaar zodat uw gasten zolang mogelijk kunnen genieten van het terras. En mocht het even regenen, zorg ervoor dat uw terras zo snel mogelijk weer droog is zodat er weer (nieuwe) gasten terecht kunnen.

Gebruik het moment

Deze zomer staan de Olympische Spelen én het EK voor de deur. Twee bijzondere events waar u slim op in kunt spelen.

  • Serveer bijvoorbeeld speciale Braziliaanse cocktails met cachaça op uw terras. Of experimenteer tijdens het EK met een daghap geïnspireerd op de keuken van het winnende team.
  • Ook lokale publieksevents kunnen interessant zijn. Versier uw terras in passende kleuren die terugkomen in tafellinnen, bestekzakjes, servetten, kaarsen, bloemen, kussentjes en/of dekentjes.

Alcoholvrije dorstlessers

De vraag naar alcoholvrije dranken stijgt. Groeit uw aanbod mee?

  • Bied naast een bijpassende wijn ook bijpassende homemade limonade, iced tea of een huisgeblende smoothie bij een gerecht aan.
  • Vergeet bij het serveren van uw dorstlessers niet om uzelf ook te onderscheiden in uw presentatie. Gebruik trendy glaswerk en maak het af met passende garnering. En durf de hoogte in te gaan: zien doet kopen. Een opvallende cocktail kan als een magneet werken op uw gasten.

IJskoud

Op een warme dag kunnen uw gasten wel wat verkoeling gebruiken.

  • Bied sorbetijs & vers fruit aan. Een licht kleurrijk dessert op waterbasis dat ook geschikt is voor gasten met een lactose-intolerantie.
  • Serveer veel ijs in het glas. Een flinke dosis ijs zorgt ervoor dat drankjes écht koel blijven, waar een of twee klontjes al snel onder de hitte bezwijken en drankjes waterig maken.

Terraskaart

Zorg voor extra verkoop door een terraskaart op tafel te zetten.

  • Verras uw gasten met een daghap speciaal voor op het terras. Grote kans dat ze na een middag terrassen ook lekker blijven eten.
  • Easy to share: zet een aantal kleine gerechten en borrelplanken op de kaart om te delen. Lekker voor de kleine trek of bij de borrel.



Anne van Vlaenderen
Anne van Vlaenderen

Foodyard redactie

Meer talks voor jou

Topics in de community