Volgende session: Foodyard Market 2024

​Verminder verspilling: 6 tips

2 min ■ Blog ■ 23 juni 2020

​Verminder verspilling: 6 tips

Alle goede initiatieven ten spijt, in de horeca gaat nog altijd (te) veel voedsel de afvalbak in. Dat kan duurzamer! Welke mogelijkheden hebben ondernemers en de keukenbrigade om de verspilling terug te dringen? Wij geven je zes praktische tips om de waste te verminderen en op die manier meteen te besparen op je inkoop.

1. Werk weg, gooi niet weg

Verwerk restanten van een eerder moment nog dezelfde dag, bijvoorbeeld vers fruit van het ontbijtbuffet voor een fruitsalade of vers sap. Gebruik de bruikbare restanten van de lunch voor een amuse, garnituur of bijgerecht tijdens het diner. Of maak bijvoorbeeld bruschetta of croutons van ‘oud brood’. Heb je groenterestjes? Dat leent zich perfect voor een heerlijke soep. 

2. Fermenteren kun je leren  

Het fermentatieproces is een van de oudste conserveringstechnieken ter wereld. Het gecontroleerd laten bederven van voedsel klinkt misschien onsmakelijk, maar zorgt juist voor een intense smaakbeleving van je gerecht. Door het voedsel te laten fermenteren kan je het jaren bewaren zonder dat het bederft.

3. Scheid groente en fruit

Sla groenten en fruit niet samen op; fruit dat grote hoeveelheden ethyleen bevat kan dan vroegtijdig rijpen en de groenten eromheen bederven. Leg groenten bovendien niet tegen elkaar in de koelkast. Hoe dichter alles bij elkaar ligt, hoe sneller de groentesoorten bederven.

4. Voorkomen is beter dan genezen

Analyseer met regelmaat jouw reststromen. Let vooral op houdbaarheidsdata, versheid en kwaliteitsverlies van producten, ook van seizoensingrediënten. Zo leer je welk voedsel je regelmatig weggooit en kun je de aankoopvolumes, de wijze van verwerking of leveringsfrequentie aanpassen.

5. Surprise, surprise

Door dagelijks of wekelijks een dagschotel, soep van de dag of salade van de week aan te bieden, kun je niet alleen scherp inkopen maar ook de bestaande voorraad opmaken. Het gevolg is dat de marge verbetert. Daarbij is het voor vaste gasten een verrassende aanvulling op de reguliere menukaart.

6. Less is more

Houd het eenvoudig. Verspilling is terug te dringen door de menukaart in te krimpen. Een kleinere menukaart betekent een overzichtelijke inkoop én een kleinere voorraad.


Rianne van Vulpen
Rianne van Vulpen

Redacteur Foodyard

Meer talks voor jou

Topics in de community