Volgende session: Foodyard Market 2024

Winst met wijnkaart

2 min ■ Blog ■ 3 november 2015

Winst met wijnkaart

Tenzij je zelf een enthousiast sommelier bent, is het samenstellen van een goede wijnkaart best een uitdaging. Wij geven een zestal tips waarmee jij aan de slag kunt. 

De essentie

Een goede wijnkaart biedt voldoende informatie om een wijn te kunnen kiezen. Na een korte blik op de kaart moet jouw gast een overwogen keuze kunnen maken. Daarbij zou smaak de hoofdrol moeten spelen, en niet de prijs van de wijn. Een goede wijnkaart helpt jou dus bij het verkopen van jouw wijnen.

De inhoud

De inhoud van jouw kaart om precies te zijn. Want welke wijnen moeten er wel en niet op? Zorg dat de wijnen die je aanbiedt passen bij de formule van jouw zaak en bij jouw keuken. Bij een klassieke keuken passen Franse wijnen, maar als je gerechten uit verschillende keukens serveert, zorg dan dat jouw wijnen daarop aansluiten. Voor ieder gerecht op jouw kaart zou een passende wijn op de wijnkaart moeten staan. Niet alleen moeten wijnen qua herkomst en smaak bij jouw gerechten passen, ook de prijs moet aansluiten op de kaart die je voert.

Gastvriendelijk

Een veelgemaakte fout: vermeld niet alleen naam, jaartal en prijs op jouw wijnkaart. Deze zaken zeggen jouw gasten waarschijnlijk weinig tot niets, waardoor de keuze vooral op de prijs van de wijn gebaseerd wordt. Om jouw gasten echt te helpen bij het kiezen van een wijn is het belangrijk om de smaak van iedere wijn kort maar duidelijk te omschrijven. Vergeet daarbij het spijsadvies niet. Leg uit met welke gerechten de wijn het beste combineert. Zo kan het zijn dat een duurdere wijn gekozen wordt omdat deze beter past bij de bestelde spijzen.

Overdaad…

Je wilt jouw gasten niet vermoeien met een al te lange lijst wijnen. Ja, bij ieder gerecht hoort een passende wijn, maar één wijn kan bij meerdere gerechten passen. Ook voor de omschrijving van de wijnen geldt: houd het to the point. Zo voorkom je dat jouw gasten uit gemak eenvoudigweg voor de (goedkopere) huiswijn kiezen.

Leesbaarheid

Hieronder vallen zaken als correcte spelling en een logische indeling, maar ook de opmaak van de kaart. Deze moet leesbaar zijn bij sfeer- dan wel kaarslicht. Let ook op taalgebruik. Houd het begrijpelijk en vermijd gewichtige taal.

Puntjes op de i

Sla ook bij het serveren van de bestelde wijn de plank niet mis: zorg altijd voor passend en schoon glaswerk.

Bekijk ons complete assortiment wijn in onze webshop »


Anne van Vlaenderen
Anne van Vlaenderen

Foodyard redactie

Malbec biologisch 75 cl per fles, doos 6 flessen 

Malbec biologisch 75 cl per fles, doos 6 flessen 

Bekijk product
Champagne Brut Mosaique, flest 1,5 ltr 

Champagne Brut Mosaique, flest 1,5 ltr 

Bekijk product
Port Ruby, fles 75 cl 

Port Ruby, fles 75 cl 

Bekijk product

Meer talks voor jou

Topics in de community