Volgende session: Japanse ingrediënten in de moderne gastronomie

Margemaker: wijnen uit Oost-Europa

1 min ■ Blog ■ 21 oktober 2015

Margemaker: wijnen uit Oost-Europa

Voor de laatste culinaire trends moeten we in Oost-Europa zijn. Daar is men al generaties aan de gang met traditionele recepten, lokale ingrediënten, fermenteren en vinificatie. En op dat laatste (vinificatie betekent wijn maken) zoomen wij graag even in.

Comeback

Bij Oost-Europese wijn trek je misschien vragend een wenkbrauw op. Maar heel wat Oost-Europese landen hebben een traditionele wijncultuur die terugvoert tot de Romeinse tijd. Er groeien interessante druivenrassen en het klimaat is heel geschikt voor wijnbouw. Met het communistische regime begon het verval. Wijngaarden werden door de staat onteigend en familiebedrijven werden staatsbedrijven. Na de val van Het IJzeren Gordijn zetten oude familiebedrijven hun zaak weer voort. Dankzij nieuwe technieken en oude kennis maken Oost-Europese wijnen een comeback.

Terug op de (wijn)kaart

Nu er flink gemoderniseerd wordt, komen er weer kwaliteitswijnen uit landen als Hongarije en Roemenië. Wijnen die bovendien heel betaalbaar zijn. Deze prijs-kwaliteit verhouding maakt van Oost-Europese wijnen een goede margemaker. Niet gek dus dat in de Nederlandse horeca Oost-Europese wijnen weer op de kaart staan.

Voor wijnen uit alle windstreken kun je terecht in onze nieuwe wijn winkel »

Meer blogs voor jou

Maak jouw Foodyard profiel aan

Geef je interesses door en lees over onderwerpen die jij interessant vindt.

Account aanmaken