Volgende session: Social media & online marketing voor de horeca

In het diepe: deze ondernemers startten een nieuwe zaak in coronatijd

4 min ■ Blog ■ 23 juli 2021

In het diepe: deze ondernemers startten een nieuwe zaak in coronatijd

In de coronacrisis waagden veel horecaondernemers de sprong in het diepe: een nieuwe zaak ondanks de onzekerheden van toen. Wat waren de drijfveren van deze ondernemers? En hoe maakten zij zich op voor een van de drukste horecazomers ooit? Tim van Oostrom, Tommy van den Berg en Famke en Sytze Greidanus delen hun ervaring.

Tim van Oostrom
Eigenaar van restaurant BEAUX

In mei 2021 opende restaurant BEAUX in het centrum van Middelburg haar deuren. Het was altijd al een droom van Tim om voor zichzelf te beginnen, maar hij had nooit gedacht dat hij die stap in een periode van crisis zou nemen. “Ik ben niet iemand die in zeven sloten tegelijk loopt, dus het hele plaatje moest wel kloppen”, zegt hij. “Dit kwam op mijn pad en alles klopte: de huur, een prachtig verbouwd pand, het zonrijke terras. Eén kanttekening: corona. Maar er zullen altijd onzekerheden zijn wanneer je een zaak begint, en die neem je op de koop toe. Soms moet je wat lef tonen en de kansen pakken die op je pad komen.”

'Er zullen altijd onzekerheden zijn wanneer je een zaak begint.'

Een restaurant openen midden in een horeca-lockdown heeft volgens Tim ook zijn voordelen. “Het was stiekem best fijn om met het terras te starten”, laat hij weten. “Hierdoor konden we rustig een passende routing vinden en alles aftasten. Ook zijn we begonnen met een relatief kleine kaart, bestaande uit bereidingen waar versheid, groentes en mooie producten in de hoofdrol staan. We doen liever vijf gerechten héél goed dan twintig net voldoende. Is BEAUX klaar voor de toekomst? Ik geloof sterk in de kracht van ons concept en het team, dus met ons komt het goed.”

Tommy van den Berg
Eigenaar van NOZEMS

In februari 2021 openden Tommy en zijn vrouw Stephanie NOZEMS in Sassenheim. De koffiebar was een lang gekoesterde droom van Tommy. “De kunst van het koffiezetten, de geur van versgemalen bonen, het hartje in de cappuccino voor klanten... ik kan geen dag zonder koffie”, vertelt hij. Het was dus wel even schakelen toen zijn overvolle agenda op 15 maart 2020 – hij werkte toen nog als barista op festivals – binnen 24 uur helemaal leeg was. “Gelukkig ben ik niet zo van het stilzitten”, zegt Tommy. “Ik ben een businessplan gaan schrijven voor een koffiebar in Haarlem, maar toen kwam dit pand op mijn pad. Dat voelde zó goed, dat ik de sprong heb gewaagd.”

'Ik ben niet zo van het stilzitten.'

‘Blij met de keuze die je destijds hebt gemaakt?’, vragen we aan Tommy. “Absoluut. Je kunt altijd wel een reden bedenken om iets níet te doen, maar dat zou je nooit mogen weerhouden. Plus: je moet vertrouwen hebben in je eigen kracht als ondernemer.” Op het moment van schrijven, medio mei, kijkt Tommy uit naar de zomer van 2021. Of hij zich hier specifiek op voorbereidt? “We doen vooral wat we altijd al doen: als het rustig is bestek insteken voor de lunch op ons terras, servetten vouwen, koelingen aanvullen. En zodra het druk wordt ‘koffies knallen’, zoals we dat hier altijd zeggen. We weten niet wat de toekomst voor ons in petto heeft, maar ik heb vertrouwen in NOZEMS en we hebben er zin in.”

Famke & Sytze Greidanus
Managers van Ons Schathoes

Restaurant Ons Schathoes, op landgoed Verhildersum in Leens, heropende in maart 2021 haar deuren, onder nieuw leiderschap van Famke en Sytze Greidanus. Een uitdaging die voor Famke en Sytze – als eigenaren van restaurant De Oude Sluis in Zoutkamp – zowel onbekend als békend aanvoelt. “We hadden ons nog zo voorgenomen de focus te houden op ons eigen restaurant”, vertelt Famke. “Maar wat we één keer kunnen, kunnen we ook een twééde keer. Sommige kansen zijn te mooi om te laten lopen. Daarnaast hebben we een bepaalde band met het restaurant, zo is Sytze hier ooit als ‘broekie’ begonnen in de keuken. We zijn dit project aangegaan met de missie om de verbinding tussen het restaurant en het landgoed te herstellen.”

'We zijn niet bang voor het onbekende. Het kan je juist ook iets moois brengen.'

We staan aan de vooravond van een van de drukste horecazomers ooit. Zo voelt het voor Famke ook, laat ze weten. “We zijn niet zo bang voor het onbekende, het onbekende kan je juist ook iets moois brengen. Natuurlijk, het is spannend om te zien of we alle ballen hoog kunnen houden... De Oude Sluis en hier. Maar we weten ondertussen ook hoe het allemaal werkt. De positieve ervaring met het opzetten van De Oude Sluis geeft ons de kracht om er ook híer iets moois van te maken.”

Dit artikel verscheen eerder in Appetizer #4. Bekijk hier het volledige magazine »


Rianne van Vulpen
Rianne van Vulpen

Redacteur Foodyard

Meer talks voor jou

Topics in de community