Volgende session: Foodfotografie met je smartphone

Column Wouter Verkerk: de kunst van vacatureteksten

2 min ■ Blog ■ 6 augustus 2021

Column Wouter Verkerk: de kunst van vacatureteksten

Gezocht: commercieel medewerker binnendienst en buitendienst

Kom je lekker knallen? Ben jij de horeca-tijger die we zoeken? Ben jij al op drie of meer plekken ontslagen of zelf weggelopen omdat je je draai maar niet kan vinden en kom je het nu ook weer bij ons proberen? Wij beloven je ongeveer hetzelfde als op alle andere plekken waar het niet werkte, wij komen onze beloftes ook niet na, maar dan zijn we in ieder geval weer even uit de brand. We weten namelijk ook wel dat alle mensen die we echt zouden willen hebben al lang aan het werk zijn in een leuk bedrijf.

Lekker 'knallen' is voldoende

Je merkt het, ik word een beetje cynisch van de ogenschijnlijk vrolijke en niets-aan-de-hand teksten van vacatures die op dit moment weer overal opdoemen. Wat mij namelijk opvalt is dat de nadruk blijft liggen op tijdelijk en oproep en, ook opvallend, dat ervaring en capaciteiten nog steeds overal wordt afgedaan als 'mooi meegenomen' maar zeker niet vereist zijn. Lekker 'knallen' is vaak voldoende. En dan te bedenken dat de tienduizenden medewerkers die het vak in het afgelopen jaar de rug hebben toegekeerd elders zijn gezwicht voor een baan mét structuur en mét vereiste capaciteiten. Bij de GGD of in de zorg, de branches waarvan wordt vermoed dat zij veel oud-horecamedewerkers aan zich hebben verbonden kan je namelijk moeilijk aankomen met: ‘Ik kan niks en ik kan ook niks toezeggen over werktijden, we zien wel..’

Geen echte baan

Ik denk dat moderne horeca in de afgelopen jaren steeds meer is gaan lijken op het 'gewone' commerciële bedrijfsleven waarin marketing, verkooptechniek en gastvriendelijkheid van levensbelang zijn. Je zou verwachten dat de medewerkers die je daarbij uitnodigt om bij jou te solliciteren, het belangrijkste onderdeel zijn. Een random Horecatijger die 'iedere dag zin in een feestje heeft' is dan misschien niet altijd even passend. En bovendien doe je de baan daar ernstig mee tekort; alsof het geen echte baan is. Zeker wanneer je moet constateren dat de banen waar horecamensen in verdwijnen weldegelijk ‘echte’ banen zijn. Wanneer je van het de bediening in een restaurant nou eens ‘de binnendienst’ maakt en van het werk op het terras ‘de buitendienst,’ de ‘voorkant’ noemen we voortaan de afdeling sales en marketing en van tijgers maken we gewoon weer medewerkers, dan krijg je ongeveer dit:

Voor onze afdeling Sales en Marketing zijn wij op zoek naar:

MEDEWERKERS BINNENDIENST

MEDEWERKERS BUITENDIENST

Wij verwachten van jou: Een commerciële instelling, affiniteit met hospitality, empathisch vermogen, humor en geschiktheid om in een team te functioneren.

Wie bieden: Een marktconform salaris met een aantrekkelijke bonusregeling, een bedrijfsopleidingstraject, aantrekkelijke doorgroeimogelijkheden en een zeer professionele werkomgeving.

Natuurlijk heb je dan alleen nog maar een vacaturetekst, stap 2 zou dan natuurlijk ook moeten zijn dat je waarmaakt wat daar staat. En ik zou niet weten waarom je dat eigenlijk niet zou doen!

Hoe pak jij de zoektocht naar horecapersoneel aan? Deel jouw kennis met vakgenoten in onze Foodyard Community »


Rianne van Vulpen
Rianne van Vulpen

Redacteur Foodyard

Meer talks voor jou

Topics in de community

Gerelateerde academies