Volgende session: Foodyard Market 2024

Kosten besparen is dé uitdaging voor de horeca

2 min ■ Blog ■ 8 september 2019

Kosten besparen is dé uitdaging voor de horeca

Al jarenlang zitten de grootste uitdagingen in de horeca ‘m voornamelijk in de financiën. Dat de coronacrisis dit voorjaar z’n intrede deed, maakt de situatie er allesbehalve beter op. Het dwingt horecaondernemers om nog scherper te zijn op de kosten. Wat zijn de grootste financiële uitdagingen?

De grootste uitdagingen voor de horeca zijn vooral financieel gedreven, zo bleek al eerder uit onderzoek door Group 7. De horeca ervaart met name het verhogen van omzet en rendement én het onder controle houden van de kosten als de drie grootste uitdagingen. We delen een aantal slimme tips.

Verhoog je omzet

  • Je capaciteit is door de 1,5 meter maatschappij ongetwijfeld beperkter dan voorheen. Om toch de omzet per couvert te behouden, kan het lonen om complete menu’s aan te bieden, het liefst in combinatie met een drankenarrangement.
  • Werk met shifts, zo profiteer je van een dubbele hoeveelheid couverts per avond. Eventueel kun je er daarbij ook nog voor kiezen om een gereduceerd tarief aan te bieden op de minst gunstige tijd.
  • Bekijk hoe je je ruimte optimaal kunt benutten. Heb je een zaaltje die normaal gesproken wordt verhuurd voor zakelijke afspraken? Richt deze dan nu ook in als restaurantgedeelte. En zo lang het weer het toelaat, is het terras ook een gunstige plek om je capaciteit te vergroten.
  • Bezorgmaaltijden zijn ook een slimme en heel effectieve manier om je omzet te vergroten. Lees hier praktische tips om te starten met maaltijdbezorging.

Vergroot je rendement

  • Ga voor een kleine kaart, om je waste zo beperkt mogelijk te houden.
  • Kies voor producten met een verhaal, gasten zijn nu eenmaal bereid om daarvoor meer te betalen. Focus je op hierop door het verhaal op de menukaart naar voren te laten komen en je medewerkers dit verhaal duidelijk te laten vertellen.

Bespaar op je kosten

  • De eerste stap om te gaan besparen, is het in kaart brengen van je kosten. Zorg dus dat je een goed overzicht creëert waar je wat aan uitgeeft.
  • Energie besparen is een efficiënte manier om de kosten laag te houden. Lees hier tips voor het verminderen van je energieverbruik.
  • Tijd is geld. Kijk ook eens goed of er processen zijn die geoptimaliseerd kunnen worden, zodat je tijd (en daarmee indirect weer geld) kunt besparen.

Slim besparen op grote kostenposten? Zo doe je dat »


Rianne van Vulpen
Rianne van Vulpen

Redacteur Foodyard

Meer talks voor jou

Topics in de community