Volgende session: Foodyard Market 2024

Whisky serveren: do's & don'ts

2 min ■ Blog ■ 9 december 2016

Whisky serveren: do's & don'ts

Toen hij 20 was, dronk hij zijn eerste glas whisky. In de jaren die volgden bezocht hij talloze proeverijen, evenementen en distilleerderijen. Tony van Rooijen is ambassadeur van Glenfiddich en whisky specialist bij Maxxium. Hij weet dan ook als geen ander wat je met whisky kan en wat je beter kunt laten. Zo serveer je de whisky volgens de regelen der kunst.

Doen

Laat de aroma’s spreken “Dit klinkt logisch, maar vraagt wel wat expertise. Neem bijvoorbeeld de 18 jaar oude Glenfiddich whisky. Deze whisky bevat tonen van gedroogd fruit en kruiden als gebakken appel en kaneel. Serveer ‘m daarom met een stukje appeltaart en je verrast jouw gasten met een explosie van heerlijke aroma’s.”

Combineer rook met rook “Wees gerust, de rooksmaak zal in dit geval niet overheersen. Whisky’s met een bepaalde rokerigheid zijn juist goed te combineren met een stukje gerookte zalm of paling.”

Experimenteer “Probeer zelf tot nieuwe spannende whisky-food combinaties te komen. Begin bijvoorbeeld met The Macallan whisky in combinatie met een stukje pure chocolade of een 12 jaar oude Glenfiddich met garnaaltjes in piri piri saus.”


Laten

Mismatchen “Een echt no-go is een dure whisky serveren bij een bordje frituur. Keep it classy en kies bijvoorbeeld voor een Octomore whisky met een mooi stukje biefstuk en blauwaderkaas.”

Altijd koude whisky “Niet elke whisky leent zich ervoor om koud geserveerd te worden. De meeste whisky’s, met name de single malt whisky’s, zijn het beste te drinken op kamertemperatuur. Laat uw gasten het glas extra verwarmen met hun handen en ze zullen merken dat de whisky meer aroma’s afgeeft.”

Te veel pit bij whisky “Serveer geen gerechten met overheersende kruiden als bij de whisky. In dat geval zullen de spicy tonen teveel overheersen en dat is zonde van de rijke aroma’s in de whisky.”

Nog meer weten over whisky en direct bestellen? Lees meer over whisky in de webshop »


Anne van Vlaenderen
Anne van Vlaenderen

Foodyard redactie

Glenfiddich Scotch whisky single malt 12 jaar 40%, fles 70 cl 

Glenfiddich Scotch whisky single malt 12 jaar 40%, fles 70 cl 

Bekijk product
Monkey Shoulder Scotch whisky malt 40%, fles 70 cl 

Monkey Shoulder Scotch whisky malt 40%, fles 70 cl 

Bekijk product
Tullamore Dew Whisky 40%, fles 70 cl 

Tullamore Dew Whisky 40%, fles 70 cl 

Bekijk product
Scotch whisky 40%, fles 1 ltr 

Scotch whisky 40%, fles 1 ltr 

Bekijk product

Meer talks voor jou

Word lid van de community

Connect met like-minded mensen, krijg antwoord op vragen en deel jouw ervaringen. Neem snel een kijkje en join the tribe.

Account aanmaken