2 min ■ Blog ■ 17 september 2018
Lokale, niet-geïmporteerde groenten zijn een uitstekende keuze voor het bereiden van soep. Ze zijn verser en dus vaak veel beter van kwaliteit en smaak dan groenten die de hele wereld over gereisd zijn. En vaak nog goedkoper ook! Maar dat betekent wel dat je rekening moet houden met de seizoenen waarin groenten geoogst kunnen worden.
21 september - 20 december
Het najaar is de meest gevarieerde periode van het jaar qua groenten. Veel zomergroenten zijn nog volop verkrijgbaar en enkele leuke extra’s als witlof, knolselderij en pompoenen vullen het aanbod aan.
Beschikbare groenten & kruiden:
aardappelen • andijvie • artisjok • aubergine • bleekselderij • bloemkool • bosui • broccoli • chinese kool • courgettes • groene selder • knoflook • knolselderij • koolrabi • maïs • mierikswortel • paddenstoelen • paksoi • paprika •pastinaak • pepers • pompoen • postelein • prei • prinsessenbonen • radijs • rapen • raapstelen • radijs • rammenas zwart • rode biet • rodekool • sjalot • snijbonen • sperziebonen • spinazie • spitskool • spruiten • sugar snaps •
tomaten • ui • venkel • witlof • wittekool • wortelen • zilveruitjes • zoete aardappel • bieslook • rozemarijn • salie • tijm • oregano • kervel • anijs • citroengras • laurier
21 december - 20 maart
Wie denkt dat de koudste maanden van het jaar geen gevarieerd groenteaanbod kennen, heeft het mis. Kolen, bieten en winterpompoenen zorgen voor wat extra kleur. Verse aardperen vind je trouwens alleen in deze periode. Zeker uitproberen!
Beschikbare groenten & kruiden:
aardappelen • aardperen • bosui • knolselderij • mierikswortel • paddenstoelen • pastinaak • pompoen • prei • rapen • radijs • rammenas zwart • rode biet • rodekool • sjalot • spruiten • ui • witlof • wittekool • wortelen • rozemarijn • salie • tijm • laurier
21 maart - 20 juni
Sommige winterkolen halen de vroege lente, maar het is vooral reikhalzend uitkijken naar de groenten die de kop opsteken bij de langer en warmer wordende dagen. Hét seizoen bij uitstek voor broccoli bijvoorbeeld!
Beschikbare groenten & kruiden:
aardappelen • andijvie • asperges • bloemkool • broccoli • doperwtjes • koolrabi • paddenstoelen • pijpajuin • prei • rapen • radijs • rode biet • selderij • sjalot • spinazie • spitskool • uien • witlof • wortelen • peterselie • dille • bieslook • rozemarijn • salie • tijm • oregano • laurier
21 juni - 20 september
Zoek je uitdaging in het creëren van een frisse zomersoep die niet onderdoet voor de populariteit van salades op de menukaart? Denk daarbij zeker aan tuinbonen en doperwten, die zijn dit seizoen op hun best.
Beschikbare groenten & kruiden:
aardappelen • andijvie • artisjok • aubergine • bleekselderij • bloemkool • bosui • broccoli • chinese kool • courgettes • doperwtjes • knolselderij • koolrabi • maïs • paddenstoelen • paksoi • paprika • pepers • postelein • prei • prinsessenbonen • radijs • ramenas wit • rode biet • rodekool • selderij • sjalot • snijbonen • sperziebonen • spinazie • spitskool • sugar snaps • tomaten • tuinbonen • ui • venkel • wittekool • wortelen • zilveruitjes • peterselie • bieslook • rozemarijn • salie • tijm • oregano • laurier • koriander • dille • kervel • basilicum • anijs • citroengras
Redacteur Foodyard
Connect met like-minded mensen, krijg antwoord op vragen en deel jouw ervaringen. Neem snel een kijkje en join the tribe.
Account aanmaken