Volgende session: Foodyard Market 2024

​Intense smaakbeleving

2 min ■ Blog ■ 30 mei 2017

​Intense smaakbeleving

Foodyard + CHEF

De smaak van een gerecht hangt af van vele factoren. Niet alleen ingrediënten, bereidingswijze en de signatuur van de chef bepalen wat de gast proeft als hij een hap neemt. Eerdere ervaringen en de gevoelens die spelen op het moment van eten, bepalen mede de smaak. Je zou zelfs kunnen zeggen dat iemand nooit twee keer dezelfde smaakbeleving heeft, ook al wordt een gerecht twee keer gegeten.

Alle zintuigen werken samen bij het eten. Veel mensen weten wel dat we vooral proeven met onze neus. Met onze tong proeven we enkel de basissmaken zoet, zuur, zout, bitter en umami. Het is dan ook nuttig om bij het bereiden van een gerecht te bedenken of alle zintuigen geprikkeld worden bij het eten ervan.

Proeven

Zoals gezegd proeven we enkel basissmaken met onze tong. Niet gek dus, dat gerechten die een goede combinatie van deze smaken bevatten als lekkerder worden ervaren. Een enkele basissmaak in een gerecht laten terugkomen kan, maar het wordt spannender als de ene smaak contrasteert met de andere. Zo past een zuurtje goed in een overwegend zoet gerecht.

Ruiken

De diverse aroma’s in een gerecht nemen we waar met onze neus. Werk daarom met ingrediënten die geur toevoegen. Als je eerst ruikt wat er op je bord ligt, proef je het daarna beter. De ervaren bartender gebruikt dit principe bij het garneren van zijn cocktails. Aromatische garnering wordt door de drinker geroken als hij het glas naar zijn mond brengt. De geeft de cocktail nog meer smaak.

Horen

Wellicht niet het eerste zintuig waar je aan denkt bij het eten, maar ook het gehoor speelt een belangrijke rol. Verschillende onderdelen van een gerecht maken namelijk verschillende geluiden. Verse sla is knapperig en een krokantje heeft een hoorbare bite.

Zien

Dat een mooi opgemaakt gerecht er smakelijker uitziet, behoeft geen uitleg. Door bijvoorbeeld creatief gebruik te maken van contrasterende kleuren in garnering en gerecht maakt u een gerecht nog aantrekkelijker.

Voelen

Temperatuur speelt een belangrijke rol bij het waarnemen van smaak. Serveer daarom de diverse gangen op verschillende temperaturen. Van een koele gazpacho tot een warm hoofdgerecht en een ijskoud dessert. Naast temperatuur speelt ook de structuur van een gerecht een rol. Elk ingrediënt geeft een ander gevoel in de mond. Ook hierin is te variëren: van romige crème tot gladde gel en van stevige groenten tot boterzacht vlees.


Anne van Vlaenderen
Anne van Vlaenderen

Foodyard redactie

Liquid concentrate kalfsfond, fles 1 ltr 

Liquid concentrate kalfsfond, fles 1 ltr 

Bekijk product
Liquid concentrate groentenfond, fles 1 ltr 

Liquid concentrate groentenfond, fles 1 ltr 

Bekijk product
Liquid concentrate runderfond, fles 1 ltr 

Liquid concentrate runderfond, fles 1 ltr 

Bekijk product
Liquid concentrate gevogeltefond, fles 1 ltr 

Liquid concentrate gevogeltefond, fles 1 ltr 

Bekijk product

Meer talks voor jou

Word lid van de community

Connect met like-minded mensen, krijg antwoord op vragen en deel jouw ervaringen. Neem snel een kijkje en join the tribe.

Account aanmaken