Volgende session: Foodyard Market 2024

Kreeft van eigen zeebodem

2 min ■ Blog ■ 1 april 2016

Kreeft van eigen zeebodem

Vanaf nu kunt u uw gasten weer verwennen met de Oosterscheldekreeft. Een regionale specialiteit die u met trots op uw menukaart kunt presenteren. Enig in zijn soort en vers van eigen zeebodem, een pure Zeeuwse delicatesse. De eerste kreeft werd gisteren opgevist en door Joop Braakhekke geveild voor maar liefst 25.000 euro. De opbrengst gaat naar KWF Kankerbestrijding.

Unieke smaak

Sinds 1986 is de Oosterschelde volledig van zee afgesloten. De kreeft leeft vrij geïsoleerd in verschillende delen van de zeearm waar de bodem steenachtig is. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de Oosterscheldekreeft een herkenbare afwijkende DNA structuur heeft ten opzichte van kreeften uit andere wateren. Dat geeft de Oosterscheldekreeft een fijnere, lichtzoete en zachtere smaak.

Duurzame vangst

De Oosterscheldekreeft wordt volgens strikte regels, uitsluitend op duurzame wijze gevangen. U zet dus ook nog eens een verantwoord product op de kaart. Er zijn grofweg drie duurzame vangstmethoden:

  • Met korven
    De korven worden aan een lijn van ongeveer 25 meter om de 2 meter vastgemaakt en met een anker in de dijk vast gezet. In de korven wordt visafval gedaan als aas. Ze worden iedere dag gelicht en van nieuw aas voorzien.
  • Netten
    Met drijvers aan de bovenkant en loden pezen aan de onderkant wordt een fijnmazig net van ongeveer 80 cm hoog en 100 meter lang uitgehangen. Hierin lopen de kreeften zich vast. Een net is aan twee zijden vastgezet met ankers en kan meerdere dagen blijven staan.
  • Schietfuiken
    Deze fuiken zijn ongeveer 80 centimeter hoog en voorzien van een schutwand van 5 meter lang en een normale fuik. Ze worden per tien aan elkaar vastgemaakt, verzwaard en voorzien van twee ankers. Ook deze fuiken kunnen meerdere dagen blijven staan.

Kreeft in de keuken

Kreeft wordt klassiek geserveerd met kropsla, tomaat, ei en mayonaise. Klassieke garnituren zijn natuurlijk altijd goed, maar het kan ook anders. Een drietal spannendere combinaties:

  • Kreeft en witte chocolade, een saus van gekarameliseerde witte chocolade en witte asperges.
  • Kreeft met boter opgemonteerde chanponzu azijn.
  • Tempura van kreeft geserveerd in eigen schaal met oestersaus mayonaise.

Wat is uw creatieve twist bij het bereiden van kreeft? Laat het ons weten via Facebook of Twitter.

Bron: Oosterscheldekreeft.nl
Beeld
: Remko Kraaijenveld


Anne van Vlaenderen
Anne van Vlaenderen

Foodyard redactie

Meer talks voor jou

Topics in de community