Volgende session: Foodyard Market 2024

Zo maak je effectief gebruik van convenience producten

3 min ■ Blog ■ 2 december 2019

Zo maak je effectief gebruik van convenience producten

Foodyard + Henri

Tijdgebrek is vandaag de dag probleem nummer één in de professionele keuken. Om dat probleem aan te pakken, is er tegenwoordig gelukkig goede convenience op de markt. Maar hoe start je met convenience? Lees de tips voor het effectief inzetten van convenience producten en laat je inspireren door onderstaande recepten.

Druk van de keukenbezetting

Wanneer je begint met convenience, is het handig om eerst eens goed naar je menukaart te kijken. Waar zit jouw signatuur? Daar hoeft niets aan te veranderen. Maar waar besteed jij (of je kok) wél onnodig veel tijd aan? Waar halen jullie weinig energie uit? Ga eens na wat je zou kunnen inkopen om de druk van de keukenbezetting af te halen en – het belangrijkste – reken eens goed door wat zelf koken kost. Niet alleen je inkoop, maar óók je waste en de uren die je erin steekt. Vergelijk dat eens met de kosten van een convenience product. Op die manier kun je een slimme en weloverwogen keuze maken tussen convenience producten en gerechten die je volledig zelf bereidt.

Koelverse demi-glace

Voor wie het liefst zelf wil blijven koken, maar toch een beetje hulp van hoge kwaliteit kan gebruiken, is de koelverse, geconcentreerde demi-glace van Henri de ideale oplossing. Deze demi-glace is handig in gebruik en levert een mooier resultaat op dan de poedervariant: een echte aanwinst in de keuken. Bekijk onderstaande recepten en laat je inspireren door de mogelijkheden met deze handige, koelverse demi-glace. 

1. Aziatische eendenborst met 5-spice jus

Ingrediënten

Bestel de ingrediënten »

  • Radijsjes
  • Eendenborst
  • 5 Spice
  • Bimi
  • Henri Demi glace
  • Crazy pea cress

Bereiding

  1. Snijd de radijsjes in plakjes van 1 milimeter dik op de mandoline en leg ze in (gebruik een mengsel van water, azijn, zout en suiker)
  2. Snijd de eendenborst in, bak deze uit op de vetlaag, portioneer en breng op smaak met de 5 spice.
  3. Blancheer de bimi.
  4. Leg de radijsjes dakpansgewijs op elkaar op een bord. Dep de plakjes eventueel een beetje droog. 
  5. Maak de demi glace 1:1 aan en voeg naar smaak een beetje 5-spice toe.   
  6. Leg de eendenborst haaks op het bord met de bimi en de crazy pea ernaast. Schep de jus naast of over de eend. Lak naar eigen smaak de eend ook nog af met een beetje van de jus.

2. Runderhaas in rodewijnsaus

Ingrediënten

Bestel de ingrediënten »

  • Runderhaas
  • Wortel
  • Cantharellen
  • Aardappel
  • Bosui (alleen de onderkant)
  • Zeeuws spek
  • Zilverui
  • Olijfolie
  • Rozemarijn
  • Henri demi-glace
  • Ui
  • Rode wijn
  • Roomboter

Bereiding

  1. Portioneer de runderhaas, bak de stukken vlees en breng op smaak.
  2. Kook de wortel en breng deze op smaak. Bak de cantharellen in roomboter en breng deze ook op smaak. Steek de aardappels uit en gaar ze, samen met de bosui, in de demi glace.
  3. Bak het Zeeuws spek plat uit.
  4. Konfijt de zilverui in olijfolie met rozemarijn.
  5. Maak van de demi glace een jus 1:1 aan. Fruit een ui aan, blus met een scheut rode wijn en kook tot ⅓ in. Voeg de jus toe. Monteer de saus af met roomboter en voeg naar smaak peper en zout toe.
  6. Bouw van je groenten en het spek een structuur, half rond op het bord. Leg de gebakken runderhaas ernaast en schep de rode wijnsaus erbij.

Zelf aan de slag? Bekijk de sauzen van Henri in de webshop van Bidfood »


Rianne van Vulpen
Rianne van Vulpen

Redacteur Foodyard

Meer talks voor jou

Word lid van de community

Connect met like-minded mensen, krijg antwoord op vragen en deel jouw ervaringen. Neem snel een kijkje en join the tribe.

Account aanmaken