Reserveer nu: Foodyard Magazine 'best of 2018' in print

Meld je nu aan en claim jouw gratis exemplaar van het special issue van Foodyard Magazine. Een exclusieve uitgave, gevuld met de trends van 2018 die volgend jaar nog meer betekenis krijgen.

Reserveer nu
Reserveer nu: Foodyard Magazine 'best of 2018' in print
Bijzonder horecaconcept: Mr. Mofongo in Groningen

Bijzonder horecaconcept: Mr. Mofongo in Groningen

Geplaatst op 8 maart 2018

Mr. Mofongo is een walhalla voor liefhebbers van gadgets en slimme innovaties. Eigenaar en vakfanaat Patrick Beijk zoekt in zijn zaak graag de grens op tussen mens en machine. Zijn rollende kruidentuintjes, mini-distiller en wijnrobot zijn het retourtje Groningen meer dan waard.


Robotarm 'Armando'

Het maakproces van een cocktail is bij Mr. Mofongo van begin tot eind zichtbaar. Men plaatst een bestelling en vervolgens worden de gins, jenevers en likeuren door een robotarm genaamd Armando naar beneden gehaald. Eigenaar Patrick Bleijk: ''De arm ziet er niet alleen indrukwekkend uit, hij is ook erg praktisch. De drankenkast is namelijk te hoog voor een trappetje.'' Niet alleen Armando, ook andere uitvindingen sieren Mr. Mofongo, zoals een systeem in de bovenbar dat met contragewichten maar liefst 200 flessen drank kan dragen.

Mini-distiller

Het open concept van Mr. Mofongo is bijzonder voelbaar aan de chef's table. Boven de tafel hangt een mini-distiller waarmee gasten zelf hun likeur kunnen stoken. Ook in de tafel ziten ingenieuze technieken verborgen. ''In het tafelblad zijn alle werelddelen gegraveerd'', vertelt Patrick. ''Als we bijvoorbeeld Oosterse ramen serveren, laten we de kruidige bouillon via een verborgen leiding in de tafel over droogijs lopen, waarna het als aromatische rook uit het desbetreffende werelddeel verschijnt. Elk werelddeel in de tafel heeft zo zijn eigen spectaculaire beleving.''

Rollende kruidentuintjes

Op de bovenste verdieping is het goed vertoeven in de rooftop wijnbar en Greenhouse. Patrick: ''Bewegende kruidentuintjes geven deze verdieping in de zomer een terrasgevoel.'' In de nok hangt een oud wijnvat dat als dj-booth een nieuwe bestemming heeft gekregen en in de wijnbar heeft Patrick nog twee robotarmen laten inbouwen. ''De eerste arm ontkurkt de gekozen wijn, de tweede levert hem af op de eerste of tweede verdieping. Naast een mooie beleving is dit ook nog eens tijdwinst voor het personeel.''

Beste cocktailbar van Nederland

Mr. Mofongo is door Esquire uitgeroepen tot lekkerste cocktailbar van Nederland. Het is de eerste keer dat een bar buiten de randstad deze prijs in de wacht sleept.

Deze blogs vind je misschien ook interessant