Volgende session: Foodyard Market 2024

Eten wat de pot schaft

3 min ■ Blog ■ 13 juni 2016

Eten wat de pot schaft

Menukaarten zijn in de afgelopen jaren steeds kleiner en korter geworden. Niet langer tig hoofdgerechten, maar een beperkte keuze die met regelmaat wisselt en inspeelt op wat er in het seizoen of lokaal verkrijgbaar is. Maar sommige restaurants gaan nog een stap verder: daar heb je als gast géén keuze en eet je gewoon wat de pot schaft. Danny Simon van BROEI in Utrecht vertelt hoe dat bevalt.

Broedplaats

BROEI Utrecht is ontstaan met het idee van Danny Simon en zijn compagnon Stijn Knaapen om een creatieve broedplaats te creëren. Een fijne plek met een uitgebreide culturele agenda, kunst van eigen bodem, goede koffie en lekker eten. In de zomer van 2014 is BROEI als pop-up store begonnen aan de Oosterkade. “Uiteindelijk liep het zo goed en was het zo leuk dat ik dacht: weet je wat? We gaan het gewoon doen!”



Geen keuze is ook een keuze

“Het grappige is, ons idee is helemaal geen uitgekauwd concept. Wij misten in Utrecht een plek met lekker en voedzaam eten onder een tientje. We serveren hier het personeelseten van ons restaurant Vaartsche Rijn, dat aan de overkant van het water ligt. Gasten eten bij ons wat de pot schaft.” De enige keuze voor de gast is één hoofdgerecht voor € 10,= of een driegangenmenu voor € 19,50.

Graag of niet

BROEI heeft geen vaste kaart, het menu is constant in beweging. “Daardoor kan ik snel schakelen met bijvoorbeeld seizoengroenten. We werken samen met een biologische tuinderij in Utrecht die ons op de hoogte houdt van het aanbod, op basis daarvan kook ik.“ Het menu wordt wekelijks op Facebook gepost of mensen bellen om te vragen wat de pot schaft. “Als je het niks vindt, dan moet je lekker een ander keertje komen, meer kan ik er niet van maken.”


100% vegetarisch

Alles bij BROEI is vegetarisch. “We werken met spannende combinaties en lokale ingrediënten die je niet veel ziet. Een broodje caprese is lekker, maar dat zal je bij ons niet vinden. Dat serveert iedereen al. Wij willen de gast juist uitdagend eten voorschotelen. En laten zien dat je heel goed zonder dierlijke eiwitten een mooie lunch of avondpot kunt maken. De enige uitzondering maken we weleens voor eieren of kaas. Wat ons betreft hoef je als zaak niet van de daken te schreeuwen dat je helemaal bio of vega bent. Dat communiceer je het beste door het gewoon te doen!”

Het nieuwe BROEI

“Vanwege onze kleine keuken vindt de mise en place momenteel plaats bij de Vaartsche Rijn, ons andere restaurant. Ik fiets elke dag met een bakfiets op en neer om daar mee te nemen wat we bij BROEI gaan koken.” Maar daar komt verandering in: op dinsdag 14 juni opent het nieuwe BROEI. “Dankzij een succesvolle crowdfunding kunnen we gaan starten met de verbouwing. En die crowdfunding heeft niet alleen genoeg geld opgeleverd, maar is ook een mooie reclamecampagne geweest voor de nieuwe zaak en zorgt voor nog meer verbinding met onze gasten.” In het nieuwe BROEI wordt er vanuit de eigen keuken gekookt, bakken ze hun eigen brood en draaien ze hun eigen ijs. “We breiden de kaart ietsje uit, maar blijven alles doen met het BROEI-gevoel dat onze gasten gewend zijn.”




Anne van Vlaenderen
Anne van Vlaenderen

Foodyard redactie

Meer talks voor jou

Topics in de community

Ontdek meer over

Word lid van de community

Connect met like-minded mensen, krijg antwoord op vragen en deel jouw ervaringen. Neem snel een kijkje en join the tribe.

Account aanmaken