Volgende session: Foodyard Market 2024

Restaurant Bentinck serveert groenten uit de kasteeltuin

2 min ■ Blog ■ 21 mei 2018

Restaurant Bentinck serveert groenten uit de kasteeltuin

Restaurant Bentinck maakt indruk met creatieve groentegerechten. Het restaurant is gesitueerd in de voormalige stallen van kasteel Amerongen en omgeven door de kasteeltuin. Daar plukt chef-kok Tommy Janssen de vruchten van. De keuken gebruikt zelf gekweekte kruiden, bloemen, fruit en vergeten groenten. Nee, niet de vergeten groenten die iedereen inmiddels wel kent, maar bijzondere peulvruchten en gewassen die ooit gewoon waren in de keuken van het kasteel en daarna in de vergetelheid zijn geraakt.

Begin 2018 maakte Bentinck een ‘Uit de Kasteelkeuken’ menu op basis van hervonden recepten en met gebruikmaking van oude technieken, zoals inmaken in zout en drogen. De gasten aten kievitsboontjes, een paté en croûte van eendenlever met walnoten op zout en snoekbaars met appeltjesstroop uit eigen boomgaard.

Verhaal vertellen

Bentinck heeft een verhaal te vertellen. Wie hier te gast is, hoort dat veel groenten, kruiden en bloemen uit de eigen moestuin komen. “Onze gewassen zijn best bijzonder”, vertelt Peter-Paul Swijnenburg van restaurant Bentinck. “De bekendste groenten, zoals bietjes en boerenkool, bestellen we bij Bidfood. Teel je die zelf, dan piek je heel erg tijdens de oogst, om daarna weer een jaar te moeten wachten. Kruiden en bloemen groeien meteen weer aan. Daarnaast kiezen we bewust voor onbekende groenten. Die mogelijkheid is er, omdat we bekend zijn met de recepten uit het verleden. Met die vergeten groenten maken we het verschil en leggen we gelijk een link met het kasteel. Zo bied je ook weer extra beleving.”


Duif in tabaksplant

In de moestuin van Kasteel Amerongen staan gewassen waarvan je de naam slechts kan raden, ware het niet dat er bijna overal naambordjes in de grond staan. De namen lopen uiteen van hyssop, engelwortel en dropplant tot tabaksplant, bruine kogels en bonte salie. Een van de signature dishes van het restaurant is duif omwikkeld in tabaksplant en gegaard in zoutkorst. “Tijdens het garen trekt de thee-achtige smaak van de tabaksplant in het duivenvlees”, vertelt Peter-Paul. ”Zo krijg je een heel rijke en complexe smaak.” 

Unieke appelcider

In de boomgaard groeien veertig verschillende appel- en perensoorten, van de meest onbekende rassen. Onder de naam Ooievaar (vernoemd naar het ooievaarsnest op een van de kasteeltorens) brouwt Bentinck samen met het Betuws Wijndomein een appelcider van de oogst. Van daslook wordt olie en poeder gemaakt, voor een vegetarisch moestuingerecht van daslook, savooiekool van de Big Green Egg, gebakken palmkool, panisse, sjalot en ras el hanout. Het oogt mooi, smaakt lekker en is bijna letterlijk een ‘gerecht van het huis’. Of in dit geval: van het kasteel.

Shop alle ingrediënten voor de mooiste groentegerechten bij Bidfood »


Anne van Vlaenderen
Anne van Vlaenderen

Foodyard redactie

Rettich, per stuk 

Rettich, per stuk 

Bekijk product
Gele mini patisson, schaal 200 gr 

Gele mini patisson, schaal 200 gr 

Bekijk product

Meer talks voor jou

Topics in de community

Gerelateerde academies

Ontdek meer over

Word lid van de community

Connect met like-minded mensen, krijg antwoord op vragen en deel jouw ervaringen. Neem snel een kijkje en join the tribe.

Account aanmaken