Volgende session: Foodyard Market 2024

Hierbas de las Dunas: likeur van de duinen

2 min ■ Blog ■ 24 augustus 2017

Hierbas de las Dunas: likeur van de duinen

Een kruidige, fijne likeur waarin je de zilte smaak van de Zeeuwse duinen proeft. Dat is Hierbas de las Dunas. De kruidenlikeur is ontwikkeld door chef-kok Syrco Bakker, met achttien verse kruiden, bloemen en planten. Allemaal vers geplukt in de Zeeuwse duinen.

Ibiza

Het idee om een likeur van verse kruiden te maken vindt zijn oorsprong op Ibiza. Veel lokale families op het Spaanse eiland maken hun eigen likeur, en verwerken daarin verse, zelfgeplukte kruiden en planten. De locals noemen deze likeur ‘hierbas d’Ibiza’: ‘kruiden van Ibiza’.

,,Toen ik dat zag op Ibiza dacht ik: dat kan ik ook’’, vertelt Syrco. ,,Ik ben toen kruiden gaan plukken die hier in de duinen groeien, en die ik zelf lekker vind. Dat ben ik gaan uittesten. Ik heb alles in een pan gegooid, en gekeken wat er uit kwam. Dat is uiteindelijk Hierbas de las Dunas geworden. Dat betekent ‘kruiden van de duinen’.’’

De Zeeuwse kruidenlikeur was in het begin alleen voorbehouden aan gasten van het restaurant Pure-C in Cadzand, waar Syrco chef-kok is. De gasten waren zo enthousiast, dat hij besloot het professioneler aan te pakken. In samenwerking met het bedrijf Biosfeer bracht hij de likeur vervolgens op de markt.

Verse kruiden

In Hierbas de Las Dunas zijn alleen verse kruiden verwerkt. Dit in tegenstelling tot veel andere likeuren en digestieven, waarin veelal gedroogde kruiden worden gebruikt. ,,Ik vind verse kruiden veel smaakvoller’’, zegt Syrco. ,,Als je gedroogde kruiden gebruikt heb je minder risico in je productieproces, want gedroogde kruiden kunnen minder makkelijk vergaan.’’

Ik wil graag een kwalitatief hoogwaardig product neerzetten, net als de gerechten die ik serveer in het restaurant.

De achttien verse kruiden, planten en bloemen die in Hierbas de las Dunas zijn verwerkt geven de likeur een fijne, kruidige, licht zilte smaak. ,,Ik drink het zelf het liefst on the rocks, met een beetje limoensap en een limoentje.’’ Daarnaast is de likeur erg geschikt om te serveren als aperitief, of als cocktail.

Bekijk Hierbas de las Dunas in de webshop »


Marije Kuiper
Marije Kuiper
Foodyard redactie

Meer talks voor jou

Word lid van de community

Connect met like-minded mensen, krijg antwoord op vragen en deel jouw ervaringen. Neem snel een kijkje en join the tribe.

Account aanmaken