Volgende session: Foodyard Market 2024

Uitgelicht: lokaal gebrouwen bockbieren

2 min ■ Blog ■ 8 oktober 2015

Uitgelicht: lokaal gebrouwen bockbieren

Met het brouwen van bockbier luiden bierbrouwers de herfst in. Traditioneel is bockbier het eerste bier dat na de zomer gebrouwen wordt van de nieuwe hop- en moutoogst. De naam heeft trouwens niets met het dier te maken, maar is een verbastering van de Duitse plaatsnaam Einbeck. Daar brouwden ze lang geleden al bier dat geliefd was onder de Nederlandse adel en waarop het bockbier dat wij nu kennen gebaseerd is. Veel lokale microbrouwers creëren hun eigen variant van dit seizoenbier, en dat levert weer een hoop bijzondere nieuwe smaken op. We lichten een paar favorieten uit.

IJbok – Bierbrouwerij 't IJ

Donker en stevig, maar minder zoet dan je misschien zou verwachten. Het Amsterdamse IJbok heeft een mooie lichtbruine schuimkraag die nog lang blijft staan terwijl het donker roodbruine bier zijn aroma’s van geroosterde granen, een beetje koffie, chocolade en donker fruit loslaat. De afdronk is prettig droog.

D’n Ossebock – Muifelbrouwerij

Het eerste seizoenbier van de Brabantse Muifelbrouwerij en speciaal gebrouwen om te verwarmen op kille herfstavonden. D’n Ossebock is gul gebrouwen met gekarameliseerde gerstemouten, maar toch niet al te zoet. Deze bock is mooi donker van kleur, drinkt soepel weg en heeft een klein bittertje in de afdronk

Slobberbok – Kleinduimpje

Brouwerij Kleinduimpje is gevestigd in Hillegom, middenin de bijzondere Bollenstreek. Brouwer Erik haalt de ingrediënten voor zijn bieren dan ook het liefste uit de buurt. Zijn volmoutige, iets zoete Slobberbok is karamelachtig van smaak en heeft een bittere afdronk. Een lekker bockbier bij guur herfstweer.

Deli XL voert een bijzonder assortiment bockbieren waarin lokale microbrouwers goed vertegenwoordigd zijn. Maar ook de grote namen ontbreken niet.

Bekijk het assortiment lokaal gebrouwen bockbieren »


Anne van Vlaenderen
Anne van Vlaenderen

Foodyard redactie

Bier ijbok 6,5% 33 cl per fles, doos 24 flessen 

Bier ijbok 6,5% 33 cl per fles, doos 24 flessen 

Bekijk product

Meer talks voor jou

Topics in de community

Word lid van de community

Connect met like-minded mensen, krijg antwoord op vragen en deel jouw ervaringen. Neem snel een kijkje en join the tribe.

Account aanmaken